Accessibility Tools

Skip to main content

Οι ψαράδες της Αμοργού ανοίγουν το δρόμο για να προστατέψουν την αλιεία

Καθαρές θάλασσες γεμάτες ψάρια διεκδικούν οι ψαράδες της Αμοργού, ανοίγοντας το δρόμο για να προστατέψουν την αλιεία στο σύνολο της χώρας μας.

Οι ψαράδες της Αμοργού δείχνουν τον τρόπο στην πολιτεία

Τη θέσπιση τριών θαλάσσιων περιοχών όπου θα απαγορεύεται η αλιεία, καθώς και μιας ζώνης 1,5 ναυτικού μιλίου περιμετρικά του νησιού, στην οποία η απαγόρευση θα ισχύει για τον Απρίλιο και τον Μάιο –τους μήνες αναπαραγωγής των περισσότερων ειδών ψαριών– ζητούν οι ψαράδες της Αμοργού.

Η πρότασή τους, που έχει ως στόχο τη βιωσιμότητα της αλιείας και την προστασία του περιβάλλοντος, έχει πλέον και την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε και κατέθεσε στην πολιτεία τις απαραίτητες μελέτες.

«Αμοργόραμα»

Η πρωτοβουλία των αλιέων του νησιού έχει το όνομα «Αμοργόραμα» και ξεκίνησε περίπου πριν από μια δεκαετία.

Βλέποντας τα ψάρια στα δίχτυα τους διαρκώς να λιγοστεύουν, οι ψαράδες της Αμοργού συνασπίστηκαν και αποφάσισαν να μην ψαρεύουν τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά την περίοδο αυτή να χρησιμοποιούν τα καΐκια τους για να καθαρίσουν δυσπρόσιτες ακτές από τα σκουπίδια!

Παράλληλα, αποφάσισαν να προτείνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μετατραπούν τρεις θαλάσσιες περιοχές του νησιού σε πεδία αναπαραγωγής και «νηπιοτροφεία» ψαριών, με συγκεκριμένους περιορισμούς. Πριν από ένα χρόνο (χρόνια το ζητούσαν!) η πολιτεία πείστηκε να υιοθετήσει την πρωτοβουλία.

Το «Αμοργόραμα» σφραγίστηκε με ένα μνημόνιο ανάμεσα στον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα», στον Δήμο Αμοργού, σε δύο υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος), δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Cyclades Preservation Fund και Blue Marine Foundation) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στις 15 Ιανουαρίου 2024 στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ παρουσιάστηκε σε Ημερίδα για πρώτη φορά στο κοινό η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ορίζοντα τη θεσμοθέτηση περιοχών περιορισμού της αλιείας που θα συνεισφέρει στο φλέγον ζήτημα της μεγάλης μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων στις θάλασσές μας αλλά και της βιοποικιλότητας.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος ανέφερε «κοινό στόχο την προστασία της παράκτιας αλιείας μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και της θάλασσας. Με παράλληλα οφέλη για την παράδοση, την γαστρονομία, την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.

Είμαστε υπερήφανοι για το Αμοργόραμα. Ως τοπική κοινωνία, βρεθήκαμε στο πλευρό των αλιέων του νησιού μας από την γέννηση του, και μαζί φροντίσαμε να μαθευτεί παντού αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά ώστε να καταστεί μια βιώσιμη πρωτοβουλία.»

Αίτημα των Αμοργιανών αλιέων είναι να απαγορευτεί το ψάρεμα περιμετρικά της Αμοργού τους μήνες Απρίλη και Μάη – που είναι οι κρίσιμοι μήνες αναπαραγωγής αρκετών ειδών – αλλά και να αποκλειστούν μακροχρόνια από την αλιεία τρεις ζώνες – στα Κατάπολα, τη Νικουριά και τη Γραμβούσα – ώστε να επιτευχθεί η αναγέννηση των ιχθυοπληθυσμών και η προστασία των οικοσυστημάτων.

Προκειμένου η πρόταση των αλιέων να εξεταστεί σοβαρά, έπρεπε να διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, έργο που ανέλαβε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο η αλιευτική μελέτη, την εκπόνηση της οποίας υποστήριξαν οικονομικά το Cyclades Preservation Fund και το Blue Marine Foundation.

Ψαράς στην Αμοργό ρίχνει τα δίχτυα. Ώρες μετά, ο κόπος του δικαιώνεται. Οι αλιείς του νησιού συμμετείχαν στη μεγάλη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη βιώσιμη αλιεία στο νησί τους. 

«Είναι μεγάλη τιμή για τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού που η επιστήμη έχει αγκαλιάσει τις προτάσεις και το όραμά μας για μια καθαρή θάλασσα, γεμάτη ψάρια», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγουΜιχάλης Κρόσμαν. «Για εμάς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να επιτύχουμε τον στόχο μας: η αλιεία στο νησί μας να γίνει πάλι βιώσιμη. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι πώς θα κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές στα μάτια».

Πηγή : bestnews.gr