Πότε θα δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Στο τέλος Μαίου μαζί με τις συντάξεις του Ιουνίου θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους "νέους” συνταξιούχους βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, επισημαίνοντας πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά τις 13 Μαΐου 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται πως ο επανυπολογισμός αυτός αφορά μόνο όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, καθώς για αυτούς ο νόμος Βρούτση προβλέπει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης και έτσι των καταβαλλομένων κύριων συντάξεων.

Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μετά το Πάσχα, προκειμένου να ''κλειδώσουν'' οι πληρωμές των δικαιούχων των αυξήσεων, μαζί και των αναδρομικών τους γύρω στις 10-15 Μαίου, έτσι ώστε να συντελεστούν στο τελευταίο πενθήμερο του ίδιου μήνα, οπότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου.

Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα αναδρομικά τα οποία θα δοθούν, θα αφορούν 20 μήνες (βλ. παραδείγματα).

Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις των ποσοστών αναπλήρωσης και έτσι των αυξήσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις, βάσει του νόμου Βρούτση, ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019. Έτσι τα αναδρομικά αφορούν στην 20μηνη περίοδο Οκτωβρίου 2019- Μαΐου 2020.

Αμέσως μετά την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους ''νέους'' συνταξιούχους, θα ''τρέξει'' ο επανυπολογισμός για τις συντάξεις των ''παλιών'' συνταξιούχων, δηλαδή εκείνων που βγήκαν στη σύνταξη προ της 13ης Μαίου 2016, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο, οι αυξήσεις για τους περισσότερους εξ αυτών, θα είναι λογιστικές, καθώς μέσω της αύξησης που θα τους δοθεί θα μειωθεί η αρνητική προσωπική διαφορά μεταξύ της επανϋπολιγισθείσας και της καταβαλλομένης.

Με τις αυξήσεις αυτές, θα κλείσει ο κύκλος των αυξήσεων που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση κατ΄εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου και τις διατάξεις του για τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις.

Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις δόθηκαν πέρσι το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, έκλεισε και ο κύκλος των αναδρομικών για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις κατά την περίοδο 2011-12, καθώς ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για τους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων, ενώ οι αυξήσεις στους ζώντες συνταξιούχους έχουν γίνει από πέρσι.

 

Πηγή: capital.gr