Accessibility Tools

Skip to main content

Δράση δρόμου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στην Κέρκυρα

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η Equal Society συμμετείχε, μαζί με στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, του Συμβουλευτικού Κέντρου Κέρκυρας, της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, της ΤΟΜΥ και άλλων κοινωνικών φορέων της Κέρκυρας, σε δράση δρόμου-εντυποδιανομή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη της έμφυλης βίας και κάθε μορφής αμφισβήτησης των δικαιωμάτων που προσβάλλουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 736 εκατομμύρια γυναίκες - σχεδόν μία στις τρεις - έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Αυτή η μάστιγα έχει ενταθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας και των διαδικτυακών χώρων, και έχει επιδεινωθεί από τις μεταπανδημικές επιπτώσεις, τις συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή. Παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη καταγγελθείσα λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στιγματισμού και της ντροπής που τη περιβάλλει.

Η Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εκδόθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως «κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που οδηγεί ή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τέτοιες πράξεις, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνουν στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή».

Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης καθώς και για την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Συνολικά, η υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) - να μην αφήσουμε κανέναν πίσω - δεν μπορεί να εκπληρωθεί χωρίς να τεθεί τέλος στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.