Accessibility Tools

Skip to main content

Σχεδόν όλα τα νέα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βιώνουν διαδικτυακό εκφοβισμό

Αν και πολύ συχνά το διαδίκτυο αποτελεί ένα καταφύγιο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, έρευνα του Human Rights Campaign (HRC) δείχνει ότι τα κουήρ παιδιά κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 96% των κουήρ νέων καταλήγουν να εκτίθενται σε αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο. Σχεδόν τα μισά, το 49% των τρανς νέων βίωσε διαδικτυακό εκφοβισμό, λόγω της ταυτότητας φύλου τους.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έκθεση του HRC για τη ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία του 2023. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη διατήρησης ασφαλών χώρων στο διαδίκτυο και τρόπους με τους οποίους τα θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν βοήθεια.

«Οι εκπαιδευτικοί μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, καθιστώντας τα σχολεία ασφαλείς χώρους για τα νέα κουήρ άτομα», δήλωσε η Charleigh Flohr, ανώτερη υπεύθυνη έρευνας του HRC.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι πάνω από το 74% των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων και το 77% των τρανς νέων, δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται άνετα να αναφέρουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό ή τη διαδικτυακή ρητορική μίσους σε κάποιον εκπαιδευτικό. Μάλιστα, τα περισσότερα άτομα αμφιβάλλουν ότι ένας εκπαιδευτικός θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει.

Ξεχωριστή έρευνα του HRC παρατηρεί αύξηση κατά 406% στη χρήση όρων όπως «groomer» και «παιδόφιλος» στα social media, τους μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου της Φλόριντα «Μη Λες Γκέι». Η Flohr δήλωσε ότι ο νόμος ουσιαστικά ποινικοποιεί τους εκπαιδευτικούς που αναγνωρίζουν ακόμα κι απλά την ύπαρξη των κουήρ ατόμων. Καθώς συμβαίνει αυτό, η έκθεση του HRC διαπίστωσε ότι λιγότεροι μαθητές αναζητούν υποστήριξη από τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα, η έρευνα δείχνει ότι το διαδίκτυο παραμένει μια σημαντική πηγή για τα νέα κουήρ άτομα.

Πάνω από το 95% των τρανς νέων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να κατανοήσουν καλύτερα τις κουήρ ταυτότητες και πάνω από το 83% το χρησιμοποιεί για να πληροφορηθεί σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Περισσότερο από το 68% των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων συμμετέχει σε διαδικτυακές κοινότητες με σκοπό να συνομιλήσει με κουήρ άτομα της ηλικιακής τους ομάδας. Για τα τρανς άτομα ο αριθμός ξεπερνάει το 73%.

Ωστόσο, το 15% των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων (το 17% των τρανς νέων) δεν νιώθει ασφάλεια στο διαδίκτυο. Και τα περισσότερα άτομα δεν ξέρουν που μπορούν να απευθυνθούν. Το 18% των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τη ρητορική μίσους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου το 66% δεν πιστεύει ότι η πλατφόρμα θα αναλάβει οποιαδήποτε δράση.

Πηγή : avmag.gr