Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα για την αποφυγή κρουσμάτων σε δομές μεταναστών

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

και προσφύγων, εξήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

  • Οι νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, μετά την 1η Μαρτίου, φιλοξενούνται σε ξεχωριστές δομές
  • Επιβάλλονται άμεσα περιορισμοί κυκλοφορίας στις δομές
  • Εγκαθίστανται υγειονομικές μονάδες και χώροι καραντίνας σε κάδε δομή
  • Διαρκής ενημέρωση των προσφύγων και των μεταναστών για τα μέτρα που λαμβάνονται

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα. Υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, όπως στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Εξήγησε δε, ότι «έχουμε 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σε δομές ή διαμερίσματα». «Είναι πολύ μεγάλος αριθμός, είναι μαθηματικό δεδομένο ότι θα έχουμε κρούσματα».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής, ανακοινώθηκε ότι η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών, λόγω του εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού.

«Όπως και στην περίπτωση της Ριτσώνας, για το διάστημα των 14 ημερών, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την «παλαιά δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας, ενώ η ΕΛΑΣ έχει ήδη ενισχύσει της παρουσία της στην περίμετρο του χώρου φιλοξενίας».  

Από την πλευρά τους, οι υγιείς μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν σε χώρο, ο οποίος είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη «νέα κλειστή δομή» η οποία λειτούργησε στις 15 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη «νέα κλειστή δομή» της Μαλακάσας εγκαταστάθηκε ένα μέρος των ατόμων που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, μετά την 1η Μαρτίου του 2020.

Τις προηγούμενες ημέρες, το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε σε αντίστοιχα μέτρα και στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα, έπειτα από τον εντοπισμό 23 κρουσμάτων του κορονοϊού.