Accessibility Tools

Skip to main content

Πόση ώρα άσκησης εξουδετερώνει τις συνέπειες του 8ωρου στο γραφείο

Περνάμε σε καθιστή θέση το 1/3 της ημέρας. Συνήθως μπροστά σε υπολογιστή. Αυτό έχει συνέπειες στην υγεία μας. Πόση ώρα άσκησης τις “σβήνουν”;

Οι δουλειές γραφείου, που σύντομα δεν θα υπάρχουν εξαιτίας της ΑΙ- μας έχουν καθισμένους σε μια καρέκλα για τουλάχιστον 8 ώρες. Μπροστά σε υπολογιστή.

Συνδυασμός που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να αποκτήσουμε προβλήματα υγείας, όπως είναι η Νο1 αιτία θανάτου. Δηλαδή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όταν καθόμαστε, συνολικά μέσα στην ημέρα, για διάστημα μεγαλύτερο των 10.5 ωρών, αυξάνουμε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου, ακόμα και όταν γυμναζόμαστε τακτικά.

Το 8ωρο καθισιό προκαλεί και μυοσκελετικά, ελέω της παρατεταμένης καθιστικής στάσης που προκαλεί πόνο σε μέση, αυχένα και πλάτη με τους μυς μας να αδυνατούν να στηρίξουν σωστά την σπονδυλική στήλη.

Η δε, στατική θέση επιβαρύνει τους τένοντες και μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα και δισκοπάθεια.

Αφού καθόμαστε για το 1/3 της ημέρας, δεν καίμε θερμίδες και ως εκ τούτου αυξάνουμε τον κίνδυνο για παχυσαρκίαδιαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο (βλ. σύνολο μεταβολικών διαταραχών, με κοινό χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη). Η ακινησία αυξάνει και τον κίνδυνο θρόμβωσης, αφού η κυκλοφορία του αίματος είναι μειωμένη.

Έρευνες εν τω μεταξύ, έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της καθιστικής ζωής και της αποδυνάμωσης των περιοχών του εγκεφάλου που αφορούν τη μνήμη.

Προφανώς και από τη λίστα όσων δεινών βρίσκονται στην άκρη του “τούνελ” δεν λείπουν τα θέματα ψυχικής υγείας, όπως το αυξημένο άγχος και η κατάθλιψη που συνδέονται με την έλλειψη κίνησης και τον πόνο από τα μυοσκελετικά.

Ο κύριος τρόπος να “σβήσουμε” τους κινδύνους της καθιστικής ζωής που περιλαμβάνει 8ωρη δουλειά γραφείου μπροστά σε υπολογιστή, είναι η άσκηση.

Πόση ώρα άσκησης εξουδετερώνει τις συνέπειες του καθισιού;

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα22 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας καθημερινά μπορούν να αντισταθμίσετε τους κινδύνους της 8ωρης καθιστικής εργασίας.

Η απάντηση στην ερώτηση “ποια δραστηριότητα είναι έντονη;” είναι όποια φτάνει τον καρδιακό μας ρυθμό στο 75 με 80% του μέγιστου. Σε γενικές γραμμές, είναι 220 μείον η ηλικία μας.

Αν είστε 50, είναι οι 170 παλμοί. Προφανώς και χρειάζεται προετοιμασία, αλλιώς κινδυνεύουμε με μυική βλάβη.

Πρακτικά, είναι ό,τι μας κάνει να λαχανιάζουμε, να μην μπορούμε να μιλήσουμε άνετα, να αυξάνουμε καρδιακό ρυθμό και να ιδρώσουμε πολύ. Δηλαδή, το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα ή σε ανηφόρα, η έντονη κολύμβηση, η έντονη ποδηλασία, η μεταφορά μεγάλου βάρους, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Για έως και 10 ώρες καθιστικής ζωής, μετα-ανάλυση εννέα μελετών που έγιναν με τη συμμετοχή περισσότερων από 44.000 ανθρώπων, πρότεινε ότι τα 30 έως 40 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης -καθημερινά- εξουδετερώνουν τους κινδύνους.

Αν γυμνάζεστε γενικά και χρόνια, μπορείτε να πάρετε τη δεύτερη επιλογή που είναι η έντονη άσκηση για μόλις 6 λεπτά -σχοινάκι, σπριντ, έντονη πεζοπορία.

Πηγή: news247.gr