Μαθητής κερδίζει βραβείο για εφεύρεση ανίχνευσης φυτοφαρμάκων
Ένας μαθητής από την Τζόρτζια των ΗΠΑ, ο Sirish Subash, κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό 3M Young Scientist Challenge χάρη σε μια καινοτόμο φορητή συσκευή ανίχνευσης φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά. Η επιτυχία αυτή τού χάρισε το χρηματικό έπαθλο των 25.000 δολαρίων και τον διάσημο τίτλο του «Κορυφαίου Νέου Επιστήμονα της Αμερικής».
Όπως κάθε εφευρέτης, ο Sirish παρακινήθηκε από την περιέργεια και μια απλή ερώτηση. Η μητέρα του τον συμβούλευε πάντα να πλένει τα φρούτα πριν τα καταναλώσει, και εκείνος αναρωτήθηκε αν αυτή η προληπτική πράξη ήταν όντως αποτελεσματική. Ανακάλυψε ότι το 70% των τροφίμων φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο και Αλτσχάιμερ – ενώ το πλύσιμο αφαιρεί μόνο μερικώς τη μόλυνση.
Αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τα υπολείμματα, θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτών των προβλημάτων υγείας
Η εφεύρεσή του, η οποία ονομάζεται PestiSCAND, χρησιμοποιεί τη φασματοφωτομετρία για να αναλύει την επιφάνεια των τροφίμων. Ο Sirish πραγματοποίησε πειράματα με πάνω από 12.000 δείγματα από μήλα, σπανάκι, φράουλες και ντομάτες. Κάθε υλικό αντανακλά ή απορροφά διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, και έτσι το PestiSCAND μπορεί να εντοπίζει τα συγκεκριμένα μήκη που συνδέονται με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Μετά τη σάρωση, το PestiSCAND χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τα δεδομένα και να επιβεβαιώσει την ύπαρξη φυτοφαρμάκων με ακρίβεια άνω του 85%, πετυχαίνοντας τους στόχους της έρευνας του Sirish για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ο νεαρός σχεδιάζει να βελτιώσει το πρωτότυπό του ώστε η συσκευή να είναι οικονομικά προσιτή, με κόστος μόλις 20 δολάρια, και ελπίζει να το κυκλοφορήσει στο κοινό πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο μαθητής του Gwinnett School of Math, Science, and Technology, πέρασε τέσσερις μήνες δουλεύοντας με έναν από τους επιστήμονες της 3M που τον καθοδηγούσε για την τελειοποίηση της συσκευής.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη φυσική και τη μηχανική, ο Sirish επιθυμεί να σπουδάσει στο MIT και σκοπεύει να επενδύσει τα κέρδη του στις σπουδές του.
Πηγή: thehappynews.gr