Accessibility Tools

Skip to main content

Προς ψήφιση ο νέος ΚΟΚ με αυστηρότερες ποινές

Αυστηρότερες ποινές με τον νέο ΚΟΚ: κράνος, ζώνη, αλκοόλ, κινητό. Μείωση ταχύτητας για ασφαλέστερους δρόμους.

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με αυστηρά μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι παραβάσεις όπως η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η χρήση κινητού κατά την οδήγηση, καθώς και η μη χρήση ζώνης ή κράνους, τιμωρούνται αυστηρά. Η κεντρική φιλοσοφία του νέου ΚΟΚ επικεντρώνεται στην τιμωρία του οδηγού και όχι του οχήματος, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η φιλοσοφία του νέου ΚΟΚ

Η φιλοσοφία του νέου ΚΟΚ είναι σαφής: «Στηρίζουμε τη μοτοσικλέτα, προστατεύουμε τους αναβάτες της και επιδιώκουμε την αύξηση της ασφάλειας με την καθολική χρήση του κράνους. Το κράνος αποτελεί βασικό μέσο προστασίας, και η χρήση του για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ασφάλεια του μοτοσικλετιστή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση κράνους. Δεν πρόκειται απλώς για έναν νομικό κανόνα, αλλά για έναν κανόνα ζωής».

Κύρια σημεία του νέου ΚΟΚ

  1. Υποχρεωτική χρήση κράνους: Το κράνος καθίσταται υποχρεωτικό για όλες τις μοτοσικλέτες, ανεξαρτήτως κυβισμού, με αυστηρές ποινές για τους υπότροπους παραβάτες.
  2. Μείωση ταχύτητας στον αστικό ιστό: Η ταχύτητα στους δρόμους των πόλεων θα μειωθεί, καθώς το 74% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν στις πόλεις, με σοβαρούς τραυματισμούς ή θανάτους. Η μείωση της ταχύτητας είναι κρίσιμο μέτρο για τη μείωση των ατυχημάτων.
  3. Διαμόρφωση οδών για μικροκινητικότητα: Η ανάπτυξη ασφαλών δρόμων θα βοηθήσει στη μείωση της ταχύτητας και θα προωθήσει τη χρήση ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών, με αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και ταχύτητα έως 25 km/h.
  4. Αντικοινωνική συμπεριφορά: Επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση επαναλαμβανόμενων παραβατικών συμπεριφορών.
  5. Υπευθυνότητα οδηγών: Ο νέος ΚΟΚ θα επικεντρωθεί στην υπευθυνότητα των οδηγών, μεταφέροντας τις ποινές από τα οχήματα στους οδηγούς.
  6. Αυστηρή τιμωρία για επικίνδυνες παραβάσεις: Αυστηρές ποινές προβλέπονται για σοβαρές παραβάσεις, όπως παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, μη χρήση κράνους ή ζώνης, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και χρήση κινητού τηλεφώνου.

Κεντρικά σημεία ασφαλείας

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διήθηση των μοτοσικλετιστών, ώστε να κινούνται με ασφάλεια χωρίς να παρεμποδίζονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και στην προώθηση της μικροκινητικότητας. Παράλληλα, το σχέδιο υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης του κράνους, όχι μόνο ως νομικό υποχρεωτικό μέτρο, αλλά ως ζήτημα ζωής και θανάτου.

Πηγή : thehappynews.gr