Νέος ΕΝΦΙΑ: «Κλειδώνει» το τελικό σχέδιο Αλλαγές για πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

 

Η αντίστροφη μέτρηση για να «κλειδώσει» το τελικό σχέδιο του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει από εφέτος έχει ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η προεργασία. Πριν όμως υιοθετηθεί το οριστικό σχέδιο θα πρέπει να τρέξει η προσομοίωση για τον ΕΝΦΙΑ σε 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με βάση το αποτέλεσμα αυτής θα ανάψει και ο «πράσινο φως» για την υιοθέτησή του.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για τον «νέο» ΕΝΦΙΑ στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν τέσσερα βασικά σενάρια, εκ των οποίων το ένα έχει ήδη παρουσιαστεί στους δανειστές στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης και το οποίο προβλέπει μειωμένα έσοδα κατά 60 εκατ. ευρώ.

Το οριστικό σχέδιο όμως υιοθετηθεί αφού «τρέξει» η προσομοίωση για τον ΕΝΦΙΑ σε 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με βάση το αποτέλεσμα αυτής θα ανάψει και ο «πράσινο φως» για την υιοθέτησή του. Στο σχέδιο προσομοίωσης που θα τρέξει θα κινηθεί σε δύο άξονες. Θα γίνει εκκαθάριση του νέου φόρου από την ΑΑΔΕ για κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγάλει η ΑΑΔΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μαζί με τους δανειστές.

Και η εικόνα αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από το πόσοι θα είναι αυτοί που θα λάβουν εκκαθαριστικό με μικρότερο ύψος και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά και δεν έχουν εκ νέου ανατροπές, τότε το νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι το σενάριο που έχει προκριθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για την νέα κλίμακα, είναι να μπαίνει «κόφτης», έτσι ώστε να μην προκύπτουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις σε κάποιες περιπτώσεις, εξαιτίας μεγάλης αύξησης του Φόρου εξαιτίας της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να έχει ελάφρυνση από τον νέο ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα η μείωση στο φετινό φόρο ενδεχομένως να υπερβεί τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερες και για περισσότερους και οι αυξήσεις όσο το δυνατό μικρότερες για λιγότερους.

Πηγή newsit.gr