Η Ελλάδα 4η από το τέλος στην απασχόληση στον πολιτισμό
Ένα από τα κλισέ του ελληνικού τουρισμού είναι ότι οι επισκέπτες στη χώρα μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού· και ένας από τους ισχυρισμούς της πατριωτικής Δεξιάς, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εξάγει πολιτισμό.
Ωστόσο, τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση στον πολιτισμό στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. τεκμηριώνουν μάλλον ότι ο τομέας του πολιτισμού στη χώρα μας είναι υποβαθμισμένος. Μάλιστα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην τελευταία τετράδα των χωρών-μελών, με τη συνηθισμένη… παρέα: Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία.
Συγκεκριμένα,
● Το 2023 στην Ε.Ε. στον τομέα του πολιτισμού απασχολούνταν 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι αντιστοιχώντας στο 3,8% της συνολικής απασχόλησης.
● Συνολικά, η πολιτιστική απασχόληση αντιπροσώπευε μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής απασχόλησης στις δυτικές και βόρειες χώρες της Ε.Ε. από ό,τι στα ανατολικά και νότια της Ε.Ε. Προηγείται ένα γκρουπ χωρών με ποσοστά απασχόλησης πάνω από 4,5% και μέχρι 5,3%: κατά σειρά, Ολλανδία 5,3%, Εσθονία 5,1%, Σουηδία 4,7%, Ελβετία και Δανία με 4,6%, Φινλανδία με 4,5%.
● Η Ελλάδα καταγράφει σε ακόμα ένα ζήτημα με κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά πολύ κακή επίδοση. Βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος, με ποσοστό απασχόλησης στον τομέα του πολιτισμού (σε σχέση με τη συνολική απασχόληση) 3,1%, ευρισκόμενη πάνω από τη Σλοβενία (2,7%), τη Βουλγαρία (2,8%) και τη Ρουμανία (1,5%).
● Ακόμη χειρότερα για τη χώρα μας, ενώ το 2023 η απασχόληση στον τομέα του πολιτισμού αυξήθηκε σε σχέση με το 2022 σε 16 χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα όχι μόνο συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταγράφεται μείωση, αλλά κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης ύστερα από την Κύπρο (-11,5% η Ελλάδα και -11,6% η Κύπρος).
Είναι δυστυχώς φανερό ότι το μοντέλο ανάπτυξης που έχει εγκαθιδρυθεί, συρρικνώνει διαρκώς τον χώρο για τον πολιτισμό. Το souvlaki, o mousaka και το αμφίβιο σερβίρισμα στα μπιτσόμπαρα νικούν κατά κράτος τον πολιτισμό…
Πηγή: efsyn.gr