Accessibility Tools

Skip to main content

Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου

Μάθετε πώς να προστατεύετε τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου και να αξιοποιείτε τις νέες τεχνολογίες για κοινωνικοποίηση και μάθηση

Οι σύγχρονες τεχνολογίες και το διαδίκτυο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία. Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι που κρύβονται, όπως η παραπληροφόρηση και η εξάρτηση από τις οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι αμελητέοι. Για τα παιδιά, οι γονείς πρέπει να παίξουν το ρόλο του καθοδηγητή, διδάσκοντάς τους τη σωστή χρήση του διαδικτύου και προστατεύοντάς τα από επιβλαβείς συνήθειες.

Πώς να οριοθετηθεί σωστά ο χρόνος που περνά ένα παιδί μπροστά στην οθόνη.

Υπολογιστής σε κοινόχρηστο χώρο

Για παιδιά 5-11 ετών, ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο για να επιβλέπουν οι γονείς τη χρήση του.

Καθορισμένες ώρες πλοήγησης

Πλοήγηση στο διαδίκτυο μόνο κατά τις ώρες που είναι παρόντες οι γονείς

Έλεγχος ηλικιών

Επιβεβαίωση των επιτρεπόμενων ηλικιών στα online παιχνίδια, τα social media και τα βίντεο

Προγράμματα γονικού ελέγχου

Χρήση προγραμμάτων που μπλοκάρουν ακατάλληλες ιστοσελίδες και καθορίζουν ώρες πρόσβασης στο διαδίκτυο

Εκπαίδευση για διαδικτυακούς κινδύνους

Ενημέρωση των παιδιών για τις ενέργειες σε περίπτωση κινδύνου (ενημέρωση γονέα, screenshot, μπλοκάρισμα λογαριασμών)

Αξιοποίηση του Ελεύθερου Χρόνου

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδανική ευκαιρία για να απομακρυνθούμε από την καθημερινή ρουτίνα των οθονών και να απολαύσουμε εξωτερικές δραστηριότητες. Τώρα είναι η ιδανική εποχή για μία ψηφιακή αποχή (digital detox). Μπορούν να μπουν άλλες δραστηριότητες στη ζωή ενός ζευγαριού και των παιδιών όπως πχ η κοινή παρακολούθηση ταινιών ή προγραμμάτων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συζητήσεις και ενισχύει την αλληλεπίδραση.

Επίσης, οι εξωτερικές δραστηριότητες, όπως τα μπάνια στη θάλασσα, οι πεζοπορίες και οι θερινές παραστάσεις, αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες για δημιουργία ευχάριστων αναμνήσεων.

Χρονικά Όρια για τις Οθόνες

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής:

  • 0-18 μηνών: Αποφυγή χρήσης οθονών.
  • 2-5 ετών: Μέχρι 1 ώρα την ημέρα.
  • 6-12 ετών: Μέχρι 2 ώρες την ημέρα.

Για τη νηπιακή ηλικία, είναι σημαντικό η επαφή με τα ψηφιακά μέσα να γίνεται υπό συγκεκριμένους κανόνες, όπως χαμηλή φωτεινότητα και μειωμένο ήχο, και να αποφεύγεται η χρήση οθονών τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο.

Η αλόγιστη χρήση κινητών συσκευών από τα παιδιά ειδικά κατά την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική ανάπτυξη, τη συγκέντρωση και τη μελλοντική τους ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Σε πιο μεγάλες ηλικίες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Πηγή : thehappynews.gr