Accessibility Tools

Skip to main content

Κλειστά σχολεία λόγω αφρικανικής σκόνης: Τι ισχύει

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης προ των πυλών με το ενδεχόμενο για κλειστά σχολεία να πλέον εφικτό βάσει της νέας εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας.

Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία μετά την ανάπαυλα για τις διακοπές του Πάσχα όμως όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να απέχουν από τα μαθήματα λόγω...αφρικανικής σκόνης. Το σκηνικό του καιρού αλλάζει άρδην καθώς σχεδόν για τις επόμενες πέντε ημέρες η χώρα μας θα δεχθεί θερμή εισβολή που σε συνδυασμό με το νέο μεγάλο κύμα αφρικανικής σκόνης θα δημιουργήσουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τα καιρικά προγνωστικά η θερμοκρασία θα ανέβει αρκετά για τα δεδομένα της εποχής γεγονός που θα οδηγήσει στο να έχουμε 33αρια και 35αρια σε αρκετές περιοχές.

Καμπανάκι από τον μετεωρολόγο Τσατραφύλλια για τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης

Όπως επισημαίνεται η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης θα έχει ένταση σε όλη την επικράτεια γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και σχολείων. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια που κρούει τον κώδωνα για τα επικείμενα επεισόδια αφρικανικής σκόνης τονίζοντας ότι «Φέτος είναι αξιοσημείωτη η συχνότητα εκδήλωσης των επεισοδίων αυτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τα δύο νέα κύματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στη χώρα από την Τετάρτη 15/5 μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας» και συνεχίζει, εφιστώνταςτην προσοχη των ευπαθών ομάδων διότι «ενδέχεται οι συγκεντώσεις της σαχαριανής σκόνης να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από τα επιτρεπτά όρια (50μg/m3)».

Πότε τα σχολεία θα κλείνουν λόγω αφρικανικής σκόνης; 

Δεδομένου ότι τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα των ευπαθών ομάδων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

 Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να προστατευτεί η ομάδα των μαθητών όλων των βαθμίδων το Υπουργείο Υγείας εξ΄έδωσε εγκύκλιο βάσει της οποίας εφεξής σε επεισόδια έντονης αφρικανικής σκόνης θα προβλέπεται κλείσιμο των σχολείων όταν καταγράφεται συγκέντρωση σωματιδίων >150. Όπως διευκρινίζεται η εν λόγω απόφαση για κλειστά σχολεία εξαρτάται από την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ). Αν λοιπόν σε κάποια Περιφέρεια καταγραφούν τέτοιες τιμές στη συγκέντρωση σωματιδίων, οι αρμόδιοι πρέπει να αποφασίσουν κλείσιμο των σχολείων και αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας.

Εκτός από κλείσιμο σχολείων προβλέπεται και αναβολή σχολικών εκδρομών 

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν η συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης δεν αγγίξει το όριο των >15 που οδηγεί αυτόματα σε κλείσιμο των σχολείων, με συστάσεις του ΕΟΔΥ προτείνεται αναδιαμόρφωση του σχολικού προγράμματος και αναβολή σχολικών εκδρομών όταν η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη και αποπνικτική από αφρικανική σκόνη. Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στις σχετικές οδηγίες που στάλθηκαν προσφάτως στα σχολεία της χώρας:

  • Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες
  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις
  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Πηγή : dnews.gr