ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ TASS

Tο πολύτιμο έργο ενός ιδιαίτερου, πολυδιάστατου δημιουργού, του Γιώργου Τασιούλα, παρουσιάζει το φετινό Comicdom CON Athens. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος και αυτόνομος, εικαστικός-σκιτσογράφος-κομικογράφος και ο πρώτος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ως storyboard artist στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, ο Tass, όπως συνήθως υπέγραφε, έφυγε πρόωρα πριν δύο χρόνια, στην ακμή της πορείας του. Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται σε αυτή την έκθεση, που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση «The Tass Book | The Art of Storyboard» που εξέδωσαν από κοινού το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία παραγωγής Marni Films.

Επιμέλεια: Έφη Παπαζαχαρίου

COMICS ΣΤΟ ΥΔΑΤΑΕΡΙΟ

Με αφορμή τη φετινή επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα: “Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συνεργάζονται στο πλαίσιο και παρουσιάζουν την έκθεση Comics στο Υδαταέριο. Στην έκθεση παραλληλίζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά, με σελίδες comics να αφηγούνται τις εμπειρίες ενός εργαζόμενου μέσα σε ένα εργοστάσιο ενέργειας, τις συνθήκες εργασίας, τα υλικά που αγγίζει καθημερινά, τα ρούχα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που απαιτεί η δουλειά του, την εξειδίκευση πάνω στη γραμμή παραγωγής και παράλληλα την καθημερινότητα ενός δημιουργού comics, την έμπνευση, τη σύλληψη της ιδέας, το μέσο δημιουργίας, και το τελικό προϊόν.

Σχεδιασμός Comics: Μαρία- Όλια Ντακογιάννη
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία- Όλια Ντακογιάννη, Λήδα Τσενέ
Εποπτεία Έργου: Μαρία Φλώρου, Γεωργία Λαζάρου, Αργυρώ Μπατσή, Ιωάννα Παντέ

Η ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το εκθεσιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Ατομική Έκθεση της φετινής τιμώμενης καλλιτέχνιδας, Κορίννας Μέι Βεροπούλου, και τέσσερις ψηφιακές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Ψηφιακό Μουσείο Comics – comicsmuseum.gr θα είναι διαθέσιμες μέσω οθόνης κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και θα παραμείνουν διαθέσιμες ψηφιακά και μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

Η Κορίννα Μέι Βεροπούλου είναι εικονογράφος και comics artist με καταγωγή από Ελλάδα και Σιγκαπούρη. Ξεκίνησε την καριέρα της στα comics το 2015 στο Λονδίνο με δικές της αυτό-εκδόσεις. Τα πιο αξιοσημείωτα projects της είναι τα πρόσφατα reboots του Harlem Heroes από την 2000AD/Rebellion και Escape from Bitch Mountain, μια ανθολογία του Comic Book Slumber Party που εκδόθηκε από την Avery Hill.

Στις Ψηφιακές Εκθέσεις που θα ντεπουτάρουν λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, συναντάμε μία Αναδρομική Έκθεση του Soloup, του βετεράνου, πολυμεταφρασμένου, Έλληνα δημιουργού comics (ΑΪβαλί, 1821: Η Μάχη της Πλατείας) και ερευνητή, που πρόσφατα μετέφερε σε graphic novel τον Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, την έκθεση 10 Χρόνια Καρέ-Καρέ, που μέσα από comic strips και εικονογραφήσεις καταγράφει την πορεία του μοναδικού ένθετου για comics στον ημερήσιο Τύπο, και συγκεκριμένα στην Εφημερίδα των Συντακτών, την έκθεση Εν Αιθρία 11 που παρουσιάστηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και περιελάμβανε αδημοσίευτα έργα 56 Ελλήνων δημιουργών και τέλος, έκθεση που προέκυψε από τη συνεργασία της Athens Comics Library με την Ιακωβάτειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου Κεφαλληνίας και μέλη του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο της δράσης «Graphic Novel: Όταν η Σύγχρονη Τέχνη Συναντά την Επτανησιακή Γραμματεία».

ΤΟ ARTISTS ALLEY

170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι, καταξιωμένοι, ανερχόμενοι, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις νέες, αλλά και παλαιότερες δουλειές τους στους τομείς των comics και της εικονογράφησης. Παράλληλα και λόγω της επέλασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτιστική βιομηχανία, το Φεστιβάλ στηρίζει και προστατεύει τους καλλιτέχνες, βάζοντας τον κανόνα που απαγορεύει τη συμμετοχή με έργα δημιουργημένα από A.I.

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ & ΟΙ ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ

Περισσότερες από 40 επιχειρήσεις και εκδοτικές συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν τα προϊόντα τους, νέες αλλά και παλαιότερες εκδόσεις. Η σημασία του Comicdom CON Athens στην εγχώρια σκηνή comics, αποτυπώνεται από το γεγονός ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της ετήσιας εκδοτικής παραγωγής συντονίζεται για να συμπέσει με τη μεγάλη γιορτή των comics.

Η AGORA + ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Το 2023, το Comicdom CON Athens έγινε το πρώτο φεστιβάλ comics στην Ελλάδα που εγκαινίασε τον θεσμό της Agora, με εγχώριους δημιουργούς και εκδότες να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκδότες από χώρες με κραταιές αγορές, χωρίς καμία χρέωση. Η Agora βοηθά στη διεθνή δικτύωση των Ελλήνων δημιουργών, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να εξασφαλίσουν την εκτός συνόρων έκδοσή τους και λειτουργεί συμβουλευτικά ώστε να ανταποκρίνονται τα έργα τους στις απαιτητικές προδιαγραφές των διεθνών αγορών. Φέτος για πρώτη φορά, portfolios καλλιτεχνών θα βλέπουν και εκπρόσωποι του βραβευμένου animation studio, Funny Tales, και της -διεθνούς εμβέλειας- εταιρείας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και ψυχαγωγίας, GravityBreath Pictures, ενώ θα συμμετέχουν εκδότες από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, και το Βέλγιο, πολλοί από αυτούς σε συνεργασία του Φεστιβάλ με φορείς και οργανισμούς.

Ο Keith Richardson που εκπροσωπεί την επιδραστική βρετανική εκδοτική Rebellion Publishing (2000AD, TREASURY OF BRITISH COMICS), o editor Thomas Cadène (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος), o παραγωγός, σκηνοθέτης και animator, Emilio Martí (Ινστιτούτο Θερβάντες), ο editor, ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος Kristian Hellesund (Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα και NORLA), ο editor Xavier Lownthal (Πρεσβεία του Βελγίου και Εκδόσεις Κορμοράνος),και το μέλος της Finnish Comics Society, Athanasia Aarniosuoo.

Η λίστα των διεθνών προσκεκλημένων συμπληρώνεται από τους καλεσμένους της Jemma Press, τον δημιουργό της σειράς Vintagerotika, Luca Laca Montaliagni, τον πολυγραφότατο συγγραφέα, ακτιβιστή και βραβευμένο από τη Διεθνή Αμνηστία, Gianluca Costantini, την συγγραφέα και επιμελήτρια εκθέσεων, Elettra Stamboulis και τη σεναριογράφο graphic novels, Anna Rakhanko, τις καλεσμένες του Relax Your Soul Comics, τη βραβευμένη το 2022 με το Russ Manning Promising Newcomer Award, καλλιτέχνιδα, Luana Vecchio, την καταξιωμένη σε Μεγ. Βρετανία και ΗΠΑ, illustrator και σχεδιάστρια comics, Anna Morozova, και τη διευθύντρια του νεανικού περιοδικού Topo, Laurence Fedet (σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ COMICDOM COSPLAY ΠΑΕΙ ΕΥΡΩΠΗ

O αγαπημένος Διαγωνισμός αναβαθμίζεται και γίνεται προκριματικός του πανευρωπαϊκού Europa Cosplay Cup! Με τη νέα αυτή συνεργασία, το νικητήριο Cosplay της ατομικής κατηγορίας του Comicdom Cosplay 2024, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Γαλλία και να εκπροσωπήσει επάξια την Ελληνική κοινότητα ανάμεσα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο διαγωνισμός Europa Cosplay Cup διοργανώνεται το Δεκέμβριο για 3η χρονιά στην Τουλούζη της Γαλλίας από την France Cosplay με σκοπό να αναδείξει τη δυναμική του Ευρωπαίων καλλιτεχνών του χώρου.

Το πρόγραμμα του Comicdom CON Athens 2024 συμπληρώνουν:

  • Τελετή Απονομής Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς)
  • Πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για γονείς και παιδιά (σε επιμέλεια της Athens Comics Library)
  • Προβολές Animation (σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Animasyros)
  • Θεματικές συζητήσεις/panels (με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, θεωρητικών των comics, επαγγελματιών του χώρου και δημοσιογράφων)
  • Εργαστήρια και masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς σε τεχνικές σεναρίου και εικονογράφησης

Κεντρική εικόνα θέματος: Από το επίσημο εικαστικό του φετινού φεστιβάλ, που επιμελήθηκε η εικονογράφος και δημιουργός comics, Κορίννα Μέι Βεροπούλου