Accessibility Tools

Skip to main content

Λαρισαία μπαλαρίνα κερδίζει την υποτροφία “Pamela Howard Examinations Bursary” της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου RAD

Η Λαρισαία χορεύτρια, Δήμητρα-Ρένια Μάκκα, σπουδάστρια στην Σχολή Μπαλέτου Μαρίας Δαλαμάγκα προετοιμάζεται για τις εξετάσεις  της επαγγελματικής τάξης Advanced 1 της Royal Academy of Dance.

Ο χορός είναι το  πάθος της. Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια  είναι η δασκάλα της, η κ. Μαρία Δαλαμάγκα, η οποία έλαβε αίτηση για την υποτροφία “Pamela Howard  Examinations Bursary”, όπου θα είχε την ευκαιρία να προτείνει μια μαθήτριά της για την υποτροφία,  όπως μας εξηγεί:

Η Δήμητρα είναι ένα ταλαντούχο παιδί με ήθος και σεβασμό, πιστή μαθήτριά μου από την τρυφερή ηλικία των 4 ετών στην τάξη Pre-Primary τότε, το σχολικό έτος 2012- 2013 που εγγράφηκε στην σχολή. Από μικρή είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο της στο μπαλέτο και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες παραστάσεις που ανεβάσαμε: Χιονάτη (2013), Σταχτοπούτα (2014), Giselle (2015), Μολυβένιος Στρατιώτης (2016), Ωραία Κοιμωμένη (2017), La Fille Mal Gardee (2018), Δον Κιχώτης (2019) και ως σολίστα στις παραστάσεις: Μικρή Γοργόνα (2022) και Fairy Doll (2023). 

Επίσης συμμετείχε σε εξετάσεις μπαλέτου της RAD, στις προκαταρκτικές τάξεις Pre-Primary & Primary, στις ερασιτεχνικές βαθμίδες Grades 1-5 καθώς και στις επαγγελματικές Intermediate Foundation, Intermediate, Adcanced Foundation αποκτώντας τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ως χορεύτρια με διακρίσεις. Τώρα προπονείται εντατικά για τις εξετάσεις της επαγγελματικής βαθμίδας Advanced 1 της RAD, που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στην σχολή μας με την επίσκεψη μιας απεσταλμένης εξετάστριας μέσω Βρετανικού Συμβουλίου, καθώς λειτουργούμε και ως Αναγνωρισμένο Εξεταστικό Κέντρο της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου (Approved Examination Center).

Η μητέρα της Δήμητρας, η κ.Βασιλική Ντριγκόγια, καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας όπου φοιτεί η Δήμητρα, είναι καλή φίλη και επί χρόνια συνεργάτης μου καθώς συνοδεύει στο πιάνο για τις επαγγελματικές βαθμίδες στις εξετάσεις της σχολής μας.

H Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου είναι ένας οργανισμός χορού με κορυφαίους δασκάλους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα για να διδαχτεί ένα παιδί με ασφάλεια την τέχνη του κλασικού χορού. Οι δάσκαλοι της RAD εκπαιδεύονται πάνω στην ανατομία, την μεθοδολογία, την ιστορία του χορού, την ψυχολογία κ.α. και είναι περιζήτητοι σε αναγνωρισμένες σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, για να κρατήσει κανείς την ιδιότητα του RAD Registered Teacher (στο επίσημο μητρώο καθηγητών) θα πρέπει να συμμετέχει σε σεμινάρια, να εκπαιδεύεται με τις πιο σύγχρονες τάσεις στον χορό (Continuous Professional Development) και να προσκομίζει λευκό ποινικό μητρώο στην Ακαδημία κάθε έτος, για την ασφάλεια των μικρών παιδιών. Προσωπικά είχα την τύχη να εκπαιδευτώ στο Αγγλικό σύστημα από την εκλειπούσα κ. Valerie Harden, η οποία υπήρξε δασκάλα και μέντοράς μου. Η Valerie ήταν εξετάστρια της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού σε Grades & Majors (Ερασιτεχνικές και Επαγγελματικές Βαθμίδες) και διευθύντρια σπουδών στο τμήμα χορού του Αμερικανικού Πανεπιστήμιο Deree από το οποίο αποφοίτησα με διάκριση BA of Arts (Distinction). Ήταν εκείνη που με πρότεινε στην Ακαδημία να εγγραφώ ως Student Teacher και το 2003 που άνοιξα την σχολή μου με επισκέφτηκε ως ομιλήτρια στην πρώτη μου παράσταση. Δυστυχώς η δασκάλα μου έφυγε νωρίς, μόλις πριν μερικά χρόνια.

Στόχος μου ήταν και συνεχίζει να είναι, να βοηθάω τα ταλαντούχα παιδιά να εκπληρώνουν τα όνειρά τους στον χορό. Όταν μου έγινε πρόταση να προτείνω μια μαθήτριά μου για την Υποτροφία της Pamela Howard, η οποία υπήρξε από τις πρώτες δασκάλες της RAD και ιδρύτρια της ομόνυμης Σχολής Χορού στο Λονδίνο και δυστυχώς έφυγε πρόσφατα, τότε σκέφτηκα να προτείνω την Δήμητρα. Έγραψα στην Ακαδημία εξηγώντας τους λόγους που αξίζει την υποτροφία και πρόσφατα μου ήρθε η θετική απάντηση ότι κερδίζει την πλήρη υποτροφία για να καλύψει τα εξέταστρα της τάξης Advanced 1!” 

Η Δήμητρα είναι πολύ χαρούμενη με την υποτροφία και οι γονείς της Βασιλική Ντριγκόγια και Αναστάσιος Μάκκας (πολιτικός μηχανικός), γράφουν με συγκίνηση στην σελίδα τους στα κοινωνικά δίκτυα: “Μαρία μου, Maria Dalamaga-Rapti εμείς σε ευχαριστούμε από καρδιάς για όλα όσα έχεις προσφέρει στη Ρένια και είμαστε ευγνώμονες και περήφανοι που είσαι δασκάλα της! Μέσα από την πολύτιμη και άοκνη καθοδήγηση αλλά και την αγάπη με την οποία την περιέβαλες λάτρεψε την τέχνη του μπαλέτου και απέκτησε εφόδια πολύτιμα για τη συνολική διαμόρφωση της προσωπικότητας της. Το ευχαριστώ είναι λίγο…”

Η απάντηση από την Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου: “Dear Teacher

I hope you are well, Thank you for your application on behalf of your student for the Pamela Howard Examinations Bursary. I am delighted to inform you that your application has been successful, and we will be awarding your candidate funds to cover the cost of their Exam.

The Bursary is possible because of a generous legacy left to the Royal Academy of Dance by one of our RAD Teachers, Ms Pamela Howard who sadly passed away in July 2021. Bursary in her memory has been set up to help deserving candidates toward the cost of their exam…”

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται αντίστοιχη υποτροφία σε Ελληνίδα χορεύτρια από την Βασιλική Ακαδημία Χορού. Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία Δήμητρα-Ρένια Μάκκα!

Πηγή : larissanet.gr