Accessibility Tools

Skip to main content

e-mail: info@equalsociety.gr

Στη Δανία μία νέα πρωτοποριακή μέθοδος ανακύκλωσης συνθετικών ρούχων

Πρωτοποριακή μέθοδος ανακύκλωσης στη Δανία, υπόσχεται να μεταμορφώσει τη βιομηχανία ένδυσης, μειώνοντας την περιβαλλοντική της επίπτωση

Κάθε χρόνο, από τα 100 δισεκατομμύρια ενδύματα που παράγονται παγκοσμίως, 92 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στα σκουπίδια. Για να καταλάβουμε τον όγκο, αρκεί να σκεφτούμε ένα φορτηγό γεμάτο ρούχα να πετιέται σε χωματερές κάθε δευτερόλεπτο.

Για την παραγωγή μόλις μιας μπλούζας απαιτούνται 2.700 λίτρα νερού, ενώ η απορριμματοποίηση της γρήγορης μόδας αναμένεται να φτάσει τους 134 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030, διπλασιάζοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ένδυσης. Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν το βάρος του καταναλωτισμού και της ρυπογόνου βιομηχανίας fast fashion, με τα συνθετικά υφάσματα να συνιστούν σημαντικό πρόβλημα λόγω της δυσκολίας ανακύκλωσής τους.

Περίπου το 10% των μικροπλαστικών που βρίσκουν το δρόμο τους προς τις θάλασσες κάθε χρόνο προέρχεται από τα ρούχα, με την πλύση να αποτελεί κύρια πηγή απελευθέρωσης μικρονημάτων στο περιβάλλον. Ωστόσο, στη Δανία, χάρη στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, ανοίγεται ο δρόμος για τον διαχωρισμό ελαστάνης από άλλες ίνες, ενθαρρύνοντας την ανακύκλωση και τη βιωσιμότητα στη μόδα.

Η ελαστάνη, παρόλο που προσδίδει ελαστικότητα στα ρούχα, δυσχεραίνει την ανακύκλωση όταν συνδυάζεται με φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι ή το μαλλί. Στη Δανία, μόλις το 6% των ενδυμάτων ανακυκλώνεται, αλλά η νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Στέφαν Κβιστ Κρίστενσεν και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Άαρχους έρχεται να αλλάξει αυτό το τοπίο.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την πλήρη αφαίρεση της ελαστάνης από νάιλον και άλλα μεικτά υφάσματα, παρέχοντας τη δυνατότητα για πιο αποτελεσματική ανακύκλωση.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη θέρμανση των υφασμάτων σε υψηλές θερμοκρασίες και την προσθήκη αλκοόλης, επιτρέποντας το διαχωρισμό των ινών χωρίς τη χρήση σκληρών χημικών. Αν και η τεχνολογία αυτή δοκιμάστηκε προς το παρόν μόνο σε νάιλον καλσόν, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για την εφαρμογή της σε ευρύτερη κλίμακα, ενδεχομένως στη Γερμανία όπου υπάρχουν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.

Πηγή : thehappynews.gr