Το διαχρονικό σύμπαν της Άλκης Ζέη στο “ομώνυμο” Μουσείο της Λάρισας
Πόσοι δεν αναρωτηθήκαμε πως μοιάζει εκείνο το καπλάνι στη βιτρίνα; Πως γράφεται μια ζωή πολυτάραχη με μολύβι φάμπερ νούμερο 2; Πως θα κάναμε γατοκουβέντες αλλά και τι λέει και τι κρύβει ένας ψεύτης παππούς;
Η ομαδική εικαστική έκθεση που συνδιοργάνωσαν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο το φθινόπωρο ταξιδεύει στη Λάρισα, φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο και μας μεταφέρει στην μυθοπλαστική και πραγματική ζωή της Άλκης Ζέη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή της.
«Ένα παραμύθι για την Άλκη»
H ομαδική εικαστική έκθεση «Ένα παραμύθι για την Άλκη» ξεδιπλώνει σε τρισδιάστατη μορφή το σύμπαν των βιβλίων και τη ζωή της δημιουργού που στιγμάτισε την παιδική μας ηλικία και που εξακολουθεί να μας συντροφεύει μέχρι και σήμερα μέσα από τα ανανεωμένα graphic novels των εκδόσεων Μεταίχμιο, των εικόνων και των αναμνήσεων μας.
Η πολυτάραχη και συνάμα συναρπαστική της ζωή, που διατρέχει, σκιαγραφείται συχνά και ζωντανεύει νοητά συχνά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της, αναπαριστά μια πραγματικότητα σαν παραμύθι, μια μυθοπλασία που διαβάζεται με μια πυκνή δόση αλήθειας, μεστότητας αλλά και με μια εγγενή και ευγενή… ειλικρίνεια.
Μια έκθεση – εικαστικής και λογοτεχνικής “ανάπλασης”
Από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας που είναι κτισμένο στο λόφο "Μεζούρλο" στις νότιες παρυφές της πόλης, η ομαδική εικαστική έκθεση «Ένα παραμύθι για την Άλκη».
Ένα καπλάνι στην βιτρίνα και μια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία, ένας λύχνος και μια μεγάλη φωτογραφία, πολλά βιβλία αλλά δεκάδες εικαστικά έργα από 50 καλλιτέχνες εμπλέκονται έντεχνα στον χώρο συνομιλώντας με αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα ρίχνοντας φως, αναπλάθοντας ένα ιστορικό, μυθοπλαστικό και συνάμα ψυχογραφικό ταξίδι στο πυκνό σύμπαν των βιβλίων της Άλκης Ζέη.
Η έκθεση υπό την επιμέλεια των Ίρις Κρητικού και Νίκου Βατόπουλου αγγίζει ποικιλότροπα τη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέης, πλησιάζει την προσωπικότητα της δημιουργώντας ατμόσφαιρες που αναδύουν το προσωπικό της βλέμμα αλλά και εκείνο των εικαστικών που εμπνεύστηκαν από τις σελίδες των βιβλίων της.
Η Σάμος, οι αθηναϊκές της περιπλανήσεις, το Παρίσι, η Μόσχα και η Τασκένδη, τα αληθινά μέρη και η μυθοπλασία συναντιούνται σε έναν χρόνο και σε μια εικαστική πραγματικότητα, ένα παραμύθη με υλική υπόσταση, έτοιμο να το ανακαλύψουμε, να το “διαβάσουμε”.
Πηγή : epixeiro.gr