Accessibility Tools

Skip to main content

Η Σομαλία ξεκινάει την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή επικαιρότητας με επικεφαλής γυναίκες

Η νέα εκπομπή θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού για θέματα ταμπού, από την περίοδο μέχρι τις γυναίκες στην πολιτική.

Η μοναδική αμιγώς γυναικεία ομάδα μέσων ενημέρωσης της Σομαλίας, η Bilan, εγκαινιάζει την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή επικαιρότητας της χώρας με παρουσιάστρια μια γυναίκα.

Η εκπομπή συζήτησης, η οποία σχεδιάζει να ασχοληθεί με ορισμένα θέματα ταμπού, θα είναι επίσης η πρώτη εκπομπή στη σομαλική τηλεόραση που θα έχει πάνελ με τουλάχιστον 50% γυναίκες και η πρώτη που θα θίξει αμφιλεγόμενα θέματα, όπως η κρίσιμη έλλειψη γυναικών εκπαιδευτικών και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να μπουν στην πολιτική, καθώς και περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Θυμόταν την ακριβή ώρα και ημέρα που ξεκίνησε η περίοδός της, επειδή δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε. Νόμιζε ότι πέθαινε. Μόνο όταν το είπε στη μεγαλύτερη αδελφή της, κατάλαβε»

Την Ημέρα της Γυναίκας

Το μηνιαίο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, θα έχει παρόμοια μορφή με το βρετανικό BBC Question Time, θα περιοδεύει σε χώρους σε όλη τη χώρα και θα καλεί το κοινό να συμμετάσχει. Προηγήθηκε ένα επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα τον Δεκέμβριο, όταν το πάνελ συζήτησε για την εκπαίδευση της περιόδου στα σχολεία.

Η αντίδραση στην πιλοτική εκπομπή ήταν συντριπτικά θετική, δήλωσε η παρουσιάστρια, Naima Said Salah, και αποκάλυψε τον αντίκτυπο που είχε στα κορίτσια η τρομερή έλλειψη πληροφόρησης. «Μια νεαρή γυναίκα στο ακροατήριο μοιράστηκε τη δική της εμπειρία. Θυμόταν την ακριβή ώρα και ημέρα που ξεκίνησε η περίοδός της, επειδή δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε. Νόμιζε ότι πέθαινε. Μόνο όταν το είπε στη μεγαλύτερη αδελφή της, κατάλαβε», δήλωσε η Salah, δημοσιογράφος της Bilan.

Η Salah πρόσθεσε ότι ήταν περήφανη που έφερε το θέμα της περιόδου στη δημόσια συζήτηση. «Οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και εμού, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μάθουν για την περίοδο ως κορίτσια- ακόμη και οι ίδιες οι μαμάδες μας δεν το συζητούν. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι ταμπού, αλλά είναι γεγονός- υπάρχει και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε».

Έλλειψη γυναικών εκπαιδευτικών

Ο Cabdulqaadir Maxamed Xasan, διευθυντής του δικτύου σχολείων του Μογκαντίσου, ήταν ικανοποιημένος. «Δεδομένης της έλλειψης γυναικών εκπαιδευτικών στον τομέα της εκπαίδευσης, τα νεαρά κορίτσια συχνά δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η συζήτηση αυτή υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης της κοινότητας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, ιδίως κατά την έναρξη της εφηβείας».

Η Bilan ιδρύθηκε το 2022 με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, με έξι δημοσιογράφους με επικεφαλής την Nasrin Mohamed Ibrahim, μία από τις λίγες γυναίκες ανώτερους παραγωγούς ειδήσεων στη χώρα. Έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, στο Dalsan media, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης της Σομαλίας. Αφού λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για τα επόμενα τρία χρόνια, σχεδιάζει να επεκταθεί σε ομοσπονδιακά κρατίδια το 2024, προσλαμβάνοντας 20 νέους δημοσιογράφους και προσφέροντας επιχορηγήσεις για ερευνητικά ρεπορτάζ σε άλλους 10.

«Οι γυναίκες θα μας μιλήσουν γιατί είμαστε και εμείς γυναίκες. Θα μας επιτρέψουν να μπούμε στα σπίτια τους, στις αίθουσες προσευχής τους και στους ιδιωτικούς τους χώρους»

Σομαλοί που ζουν με τον ιό HIV, παιδική κακοποίηση και μεταγεννητική κατάθλιψη

Ο τομέας των μέσων ενημέρωσης της Σομαλίας είναι ανδροκρατούμενος, με μεγάλη έμφαση στην πολιτική. Και τα έξι ιδρυτικά μέλη της Bilan έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις και παρενοχλήσεις στην καριέρα τους. Το έργο δημιουργήθηκε για να προσφέρει στις γυναίκες έναν ασφαλή χώρο για να πουν τις ιστορίες που ήθελαν να πουν, και έχει καλύψει ένα ευρύ φάσμα ιστοριών που δεν έχουν αναφερθεί επαρκώς, όπως Σομαλοί που ζουν με τον ιό HIV, παιδική κακοποίηση και μεταγεννητική κατάθλιψη.

«Ένας λόγος για τον οποίο οι ιστορίες των γυναικών σπάνια λέγονται στα σομαλικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι άνδρες. Η Bilan θα το αλλάξει αυτό», δήλωσε η Ibrahim. «Οι γυναίκες θα μας μιλήσουν γιατί είμαστε και εμείς γυναίκες. Θα μας επιτρέψουν να μπούμε στα σπίτια τους, στις αίθουσες προσευχής τους και στους ιδιωτικούς τους χώρους».

Πηγή : in.gr