Accessibility Tools

Skip to main content

Καλλιτέχνες δημιουργούν χειροποίητους χαρταετούς και δωρίζουν τα έσοδα στο λαό της Γάζας

Έξι καλλιτέχνες προσφέρουν χειροποίητους χαρταετούς σε μια δημοπρασία για να συνδράμουν σε μια πρωτοβουλία που στηρίζει οικογένειες στη Γάζα μέσω των προσωπικών δικτύων των διοργανωτών με έδρα τις ΗΠΑ.

Η δημοπρασία, που διοργανώνεται από το online καλλιτεχνικό αρχείο This Long Century, φέρνει στο προσκήνιο το έργο των Anna Sew Hoy, Narumi Nekpenekpen, Stanya Kahn, Wilder Alison, Willa Nasatir και Yto Barrada, ο καθένας/η καθεμία από τους οποίους/ες δημιούργησε τα δικά του σχέδια πάνω στους χαρταετούς με ακουαρέλα, μπαμπού και κερωμένο κορδόνι της καλλιτέχνιδας Ava Woo Kaufman.

«Ως αντισιωνιστής – Εβραία, χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτή την πρωτοβουλία που υποστηρίζει την βοήθεια για τη Γάζα. Μια μέρα η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη»

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των χαρταετών, με αρχικές προσφορές από 500 έως 800 δολάρια, θα διατεθούν στην Αλληλεγγύη για τη Γάζα (Gaza Mutual Aid Solidarity).

Βοήθεια στη Γάζα

Η Alison προέβη σε μια συνειδητή αναφορά στο έργο της, «υιοθετόντας» την παλαιστινιακή πρακτική σταυροειδούς κεντήματος taṭrīz (που μερικές φορές μεταφράζεται ως «tatreez»).

«Η χειροτεχνία όπως το taṭrīz είναι μέρος του πολιτιστικού περιβάλλοντος που αποδεκατίζεται από τη συνεχιζόμενη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων», δήλωσε η Alison στο Hyperallergic.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 26.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, ενώ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν 846 Ισραηλινοί πολίτες, σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που έδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.

Έως και 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην αποκλεισμένη περιοχή έχουν εκτοπιστεί, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 75% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, και το ένα τέταρτο των ανθρώπων εκεί λιμοκτονούν και αγωνίζονται να βρουν καθαρό πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τη Γάζα διευθύνεται από μια μικρή ομάδα Παλαιστινίων διοργανωτών που ζήτησαν ανωνυμία υπό το φόβο της στοχοποίησης. Το εν λόγω πρόγραμμα συστάθηκε τον Νοέμβριο και υποστηρίζει ότι έχει διευκολύνει έργα που περιλαμβάνουν τη διανομή νερού μέχρι την παράδοση και εγκατάσταση πήλινων φούρνων που επιτρέπουν στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να μαγειρεύουν.

«Έβαψα με αερογράφο τις ουρές του χαρταετού για να μοιάζουν με τον ουρανό με τα απαλά σύννεφα, μια ευχή για να πέσουν τα τείχη, να διαλυθούν τα σύνορα και να υπάρξει μια ελεύθερη Παλαιστίνη», δήλωσε η Kahn

Η εκστρατεία χρηματοδοτείται από μικρο-πρωτοβουλίες, όπως ένας πρόσφατος έρανος που συντόνισε η εθελοντική κοινότητα 8 Ball Community, η οποία πραγματοποίησε εκδήλωση με τατουάζ ώστε να δωρίσουν τα έσοδα στην πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για την Βοήθεια στη Γάζα, καθώς και από μεμονωμένες δωρεές.

«Εμποδίζει τη βοήθεια με τα δολάρια από τους φόρους μας»

Η ομάδα λέει ότι τα κεφάλαια διανέμονται στη συνέχεια στους κατοίκους της Γάζας επί τόπου μέσω των προσωπικών διασυνδέσεων των ηγετών εκεί, χωρίς την παρέμβαση διεθνών οργανισμών βοήθειας.

Η καλλιτέχνις Stanya Kahn με έδρα το Λος Άντζελες δημιούργησε ένα λιβάδι από ζωηρές κόκκινες παπαρούνες, ένα άλλο σύμβολο της Παλαιστίνης, μπροστά από ένα καταπράσινο πράσινο φόντο. Δύο μακρόστενα πανό από κορδέλα απλώνονται προς το έδαφος.

«Έβαψα με αερογράφο τις ουρές του χαρταετού για να μοιάζουν με τον ουρανό με τα απαλά σύννεφα, μια ευχή για να πέσουν τα τείχη, να διαλυθούν τα σύνορα και να υπάρξει μια ελεύθερη Παλαιστίνη», δήλωσε η Kahn στο Hyperallergic.

Μίλησε για την κατεπείγουσα ανάγκη,  να «νιώσουν» οι Αμερικανοί για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων, «αφού εδώ στις ΗΠΑ η δική μας κυβέρνηση είναι πλήρως συνένοχη και προμηθεύει τις βόμβες και εμποδίζει τη βοήθεια με τα δολάρια από τους φόρους μας».

«Παρακολουθώ αυτόν τον αγώνα όλη μου τη ζωή και είμαι 55 ετών», δήλωσε η Kahn. «Ως αντισιωνιστής – Εβραία, χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτή την πρωτοβουλία που υποστηρίζει την βοήθεια για τη Γάζα. Μια μέρα η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη».

Πηγή : in.gr