Accessibility Tools

Skip to main content

Πανεπιστήμια: Υπέρ της ψηφιακής εξεταστικής οι περισσότεροι πρυτάνεις

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις διετάχθη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, για να εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας, της παράνομης βίας και άλλα συναφή αδικήματα από άτομα που συμμετέχουν σε καταλήψεις.

Επίσης, θα διερευνηθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από πρόσωπα που τυχόν δεν απέτρεψαν καταλήψεις με πράξεις ή παραλείψεις τους. Η έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και θα κληθούν ως μάρτυρες εκπρόσωποι των πρυτανικών Αρχών. Στη σκιά της έρευνας θα συνεδριάσει τη Δευτέρα η Σύνοδος Πρυτάνεων παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για να συζητηθεί η διενέργεια ψηφιακής εξεταστικής εν μέσω καταλήψεων.

«Εμείς έχουμε ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες μας και είμαστε έτοιμοι, εφόσον λάβουμε την απόφαση, να προχωρήσουμε σε εξ αποστάσεως εξεταστική. Τις επόμενες ημέρες θα συνέλθει η Σύγκλητος», αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, στον «Ε.Τ.». Υποστηρίζει βέβαια ότι πρόκειται για μία ακραία λύση. «Εχουμε 11 τμήματα από τα 31 υπό κατάληψη. Ομως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Είναι ακραία λύση και λυπάμαι ειλικρινά που στον 21ο αιώνα έχουμε κλειστά πανεπιστήμια με αλυσίδες. Ομως εμένα μ’ ενδιαφέρει να μη χαθεί η εξεταστική για τους φοιτητές μου», σημειώνει.

Νωρίτερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής, σε δηλώσεις του, είχε αναφέρει ότι η ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική λύση σχολιάζοντας: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνηθούμε την παραμικρή δυνατότητα να ολοκληρωθούν κανονικά οι εξετάσεις».

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μία χαρακτηριστική περίπτωση Ιδρύματος με εργαστηριακά μαθήματα, με τη φύση του επιστημονικού αντικειμένου να περιπλέκει την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εξεταστικής, το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, αναφέρει στον «Ε.Τ.»: «Πριν λάβουμε την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας, είχα ήδη ζητήσει να συνέλθει η Σύγκλητος. Τη Δευτέρα το πρωί, πριν την έκτακτη Σύνοδο, θα τεθούν στη Σύγκλητο τα ειδικά χαρακτηριστικά των επιστημονικών αντικειμένων της κάθε σχολής και θα λάβουμε σχετικές αποφάσεις βάσει αυτών. Δεν είναι απόφαση του πρύτανη αλλά της Συγκλήτου», ξεκαθαρίζει.

«Η πραγματοποίηση εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους τόσο για λόγους ακαδημαϊκούς όσο και για λόγους σχετιζόμενους με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι δυνατή και δεν επιτρέπεται», αναφέρει απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήδη από τις 19 Ιανουαρίου. Με νεότερη ανακοίνωση, η Πρυτανεία παρέπεμψε σχετικά με την εξεταστική σε αυτή την απόφαση, αν και ζήτησε από τις διοικητικές υπηρεσίες να συμβάλουν με τηλεργασία στην ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος.

«Δεν είναι εύκολη η διενέργεια ψηφιακής εξεταστικής. Εμείς πιστεύουμε ότι η εξεταστική πρέπει να γίνει διά ζώσης. Δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ακόμα και τα θεωρητικά μαθήματα είναι δύσκολο να εξεταστούν εξ αποστάσεως», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Παναγιώτης Καλδής.

H ΔΑΠ έστειλε επιστολή στον κ. Πιερρακάκη ζητώντας να μη χαθεί καμία εξεταστική, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τη γαλάζια παράταξη, 164 τμήματα στα συνολικά 433 τελούν υπό κατάληψη εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Νωρίτερα, πάνω από 320 φοιτητές της Νομικής ΕΚΠΑ είχαν στείλει επιστολή στην Κοσμητεία και την Πρυτανεία ζητώντας ειδική μέριμνα ιδίως για όσους είναι επί πτυχίω, με την Κοσμητεία να ανταποκρίνεται για αυτούς που βρίσκονται από το 9ο εξάμηνο και πάνω.

Πηγή : eleftherostypos.gr