Η Τουρκία αποχώρησε από τη διεθνή σύμβαση Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Σάλο προκαλεί η απόφαση της Τουρκίας

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που υπεγράφη το 2011, εξέφραζε τη δέσμευση για την αποτροπή, δίωξη και εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας και απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νόμους για τη δίωξη της καθώς και για παρόμοιες κακοποιήσεις, όπως ο βιασμός εντός γάμου και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι η σύμβαση υπονομεύει τις οικογενειακές δομές, ενθαρρύνοντας τα διαζύγια. Πέρυσι τουλάχιστον 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide Platform.

Με προεδρικό διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτή την ενέργεια, αλλά αξιωματούχοι του κόμματος του Ερντογάν (AKP) είχαν δηλώσει πέρυσι πως η κυβέρνηση σκεφτόταν να αποσυρθεί, εν μέσω μιας διαμάχης για το πώς θα αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη βία κατά των γυναικών.

«Οι εγγυήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών είναι στους τρέχοντες νόμους μας. Το σύστημα δικαιοσύνης μας είναι αρκετά δυναμικό και ισχυρό για να εφαρμόσει νέους κανονισμούς, όπως χρειάζεται», ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογενειακών θεμάτων, Ζεχρά Ζουμρούτ, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους για την απόσυρση από τη σύμβαση.

Πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι η σύμβαση υπονομεύει τις οικογενειακές δομές, ενθαρρύνοντας τα διαζύγια. Επίσης, αντιτίθενται στην αρχή της ισότητας των φύλων που περιλαμβάνει η σύμβαση, θεωρώντας ότι αυτή «προωθεί την ομοφυλοφιλία», δεδομένης της αρχής για μη διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν κρατά επίσημα στοιχεία για τις δολοφονίες γυναικών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 38% των γυναικών στη χώρα πέφτουν θύμα βίας από σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι περίπου 25%.

Πέρυσι τουλάχιστον 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide Platform. Η ίδια οργάνωση έκανε κάλεσμα για «συλλογική μάχη» ενάντια σε εκείνους που αποσύρθηκαν από τη σύμβαση και κάλεσε τις γυναίκες σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.

Πηγή: thepressproject.gr