Ένα στα τέσσερα παιδιά Ρομά στην Ευρώπη υποσιτίζεται, ένα στα τρία υπέστη λεκτική παρενόχληση στο σχολείο

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

«Το ένα τέταρτο των παιδιών Ρομά ή Ταξιδιωτών (Travellers) ζει σε ένα νοικοκυριό που δεν έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως υγιεινά τρόφιμα ή θέρμανση ή αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή του ενοικίου. Πολλά υποφέρουν από πείνα», ανέφερε στην έκθεσή της η FRA, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη Βιέννη.

«Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής των Ρομά είναι μικρότερο κατά δέκα χρόνια από εκείνο του υπόλοιπου πληθυσμού».

Η έκθεση αυτή ρίχνει φως «στις σοκαριστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί Ρομά και Ταξιδιώτες στην Ευρώπη σήμερα», είπε ο διευθυντής της FRA, Μάικλ Ο’Φλάχερτι.

Η έρευνα αυτή έγινε με βάση συνεντεύξεις που δόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 από περισσότερους από 4.500 Ρομά στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.

Τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζονται εχθρικά. Ένας στους τρεις γονείς είπε ότι τα παιδιά του υπέστηκαν λεκτική παρενόχληση στο σχολείο λόγω της καταγωγής τους.

Άλλες έρευνες της FRA δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι πολίτες (45%) δεν επιθυμούν να έχουν για γείτονες Ρομά ή Ταξιδιώτες. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στη Γαλλία (52%).

Για να βελτιωθεί η κατάσταση, η FRA κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ άλλων «να επιτρέψουν στους Ταξιδιώτες να ακολουθήσουν τον δικό τους τρόπο ζωής, παρέχοντάς τους επαρκείς χώρους προσωρινής διαμονής με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ