Accessibility Tools

Skip to main content

Απίστευτο: Δώρισε 1 δισεκατομμύριο σε ιατρική σχολή ώστε κανένας φοιτητής δε θα ξαναπληρώσει ποτέ δίδακτρα

Μόλις η Ruth Gottesman, που έκανε δωρεάν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ανακοίνωσε σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο την πράξη της στους ανυποψίαστους φοιτητές αυτοί ξέσπασαν, όπως είναι φυσικό σε κλάματα και επευφημίες.

Αυτή η δωρεά εξασφαλίζει για πάντα δωρεάν δίδακτρα στους φοιτητές.

Η 93χρονη χήρα ενός χρηματιστή της Wall Street δώρισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μια ιατρική σχολή του Μπρονξ, το Albert Einstein College of Medicine, με την εντολή το δώρο να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των διδάκτρων όλων των μελλοντικών φοιτητών.

Η δωρήτρια, Ruth Gottesman, είναι πρώην καθηγήτρια στο Einstein, όπου μελέτησε τις μαθησιακές δυσκολίες, ανέπτυξε ένα τεστ δυνατοτήτων μαθητών και διηύθυνε προγράμματα αλφαβητισμού. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές δωρεές σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανώς τη μεγαλύτερη σε ιατρική σχολή.

Η περιουσία προήλθε από τον εκλιπόντα σύζυγό της, David Gottesman, γνωστό ως Sandy, ο οποίος ήταν μαθητευόμενος του Warren Buffett και πρώτος επενδυτής στην Berkshire Hathaway, τον όμιλο που δημιούργησε ο κ. Buffett.

Η δωρεά είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο για το συγκλονιστικό της μέγεθος, αλλά και επειδή θα διατεθεί σε μια ιατρική εγκατάσταση στο Μπρονξ, τη φτωχότερη συνοικία της πόλης. Το Μπρονξ έχει υψηλό ποσοστό πρόωρων θανάτων και είναι ο πιο ανθυγιεινός δήμος της Νέας Υόρκης. Κατά την τελευταία γενιά, ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι έχουν δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πιο γνωστές ιατρικές σχολές και νοσοκομεία στο Μανχάταν, τον πλουσιότερο δήμο της πόλης.

Η δρ Gottesman δήλωσε ότι η δωρεά της θα επιτρέψει στους φοιτητές να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους χωρίς χρέος της ιατρικής σχολής, το οποίο συχνά υπερβαίνει τα 200.000 δολάρια. Ελπίζει επίσης ότι αυτή η δωρεά θα διευρύνει το μέγεθος των φοιτητών που μπορούν να φοιτήσουν στη σχολή ώστε να συμπεριλάβει άτομα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την ιατρική σχολή.

Ενώ ο σύζυγός της διηύθυνε μια επενδυτική εταιρεία, την First Manhattan, η δρ Gottesman είχε μια μακρά καριέρα στο πανεπιστήμιο Αϊνστάιν, μια ιατρική σχολή υψηλού κύρους, ξεκινώντας το 1968 όταν ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας ψυχοεκπαιδευτικών υπηρεσιών. Ήταν επί μακρόν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αϊνστάιν και σήμερα είναι πρόεδρός του.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει στενή φίλη με τον δρ. Philip Ozuah, τον παιδίατρο που επιβλέπει την ιατρική σχολή και το, συνδεδεμένο με αυτήν, νοσοκομείο Montefiore Medical Center, ως διευθύνων σύμβουλος του συστήματος υγείας. Αυτή η φιλία και η εμπιστοσύνη ήταν σημαντικές καθώς σκεφτόταν τι θα κάνει με τα χρήματα που της άφησε ο σύζυγός της.

Η φιλία τους

Σε μια συνέντευξη την Παρασκευή στην πανεπιστημιούπολη του Einstein στη γειτονιά Morris Park, ο δρ. Ozuah και η δρ. Gottesman μίλησαν για τη δωρεά, και τι θα σήμαινε για τους φοιτητές ιατρικής του Einstein.

Στις αρχές του 2020, οι δύο τους γνωρίστηκαν όταν καθόντουσαν δίπλα ο ένας στον άλλο σε μια πτήση. Μίλησαν για τα παιδικά τους χρόνια και για τα κοινά τους σημεία. Και οι δύο είχαν διδακτορικό στην εκπαίδευση και είχαν περάσει την καριέρα τους στην ίδια υπηρεσία στο Μπρονξ, βοηθώντας παιδιά και οικογένειες που είχαν ανάγκη.

Ο δρ Ozuah περιέγραψε ότι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, χωρίς να γνωρίζει κανέναν άνθρωπο στην πολιτεία, και πέρασε τα πρώτα χρόνια ως κοινοτικός γιατρός στο Νότιο Μπρονξ πριν ανέβει στην κορυφή της ιατρικής σχολής.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τότε, ο κορονοϊός είχε φέρει τον κόσμο σε αδιέξοδο. Ο σύζυγος της δρ Gottesman, στα 90 του χρόνια, προσβλήθηκε από Covid 19, ενώ εκείνη δεν παρουσίασε συμπτώματα. Ο δρ Ozuah έστειλε ένα ασθενοφόρο στο σπίτι των Gottesmans στο Rye της Νέας Υόρκης, για να τους μεταφέρει στο Montefiore, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Bronx.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο δρ Ozuah άρχισε να κάνει καθημερινές επισκέψεις στο σπίτι για να ελέγχει το ζευγάρι καθώς ο κ. Gottesman ανάρρωνε.

Πριν από περίπου τρία χρόνια, ο δρ Ozuah ζήτησε από την δρ. Gottesman να ηγηθεί του διοικητικού συμβουλίου της ιατρικής σχολής. Είχε ξανακάνει αυτή τη δουλειά, αλλά δεδομένης της ηλικίας της, έμεινε έκπληκτη.

Τα λεφτά της δωρεάς

Ο σύζυγος της πέθανε τελικά το 2022 σε ηλικία 96 ετών.

Μου άφησε, εν αγνοία μου, ένα ολόκληρο χαρτοφυλάκιο μετοχών της Berkshire Hathaway. Οι οδηγίες ήταν απλές. Κάνε ότι νομίζεις οτι είναι σωστό με τα λεφτά
– Ruth Gottesman

Τα παιδιά της την ενθάρρυναν να μην περιμένει πολύ και να προχωρήσει σε κάποια δωρεά. Όταν επικεντρώθηκε στην κληρονομιά, ήξερε αμέσως τι ήθελε να κάνει, θυμήθηκε. “Ήθελα να χρηματοδοτήσω τους μαθητές του Αϊνστάιν, ώστε να έχουν δωρεάν δίδακτρα“, είπε. Υπήρχαν αρκετά χρήματα για να γίνει αυτό για πάντα.

Με την πάροδο των ετών, είχε πάρει συνέντευξη από δεκάδες υποψήφιους φοιτητές ιατρικής του Αϊνστάιν. Τα δίδακτρα ξεπερνούν τα 59.000 δολάρια ετησίως και πολλοί αποφοιτούν με τρομακτικό χρέος από την ιατρική σχολή. Σύμφωνα με τη σχολή, σχεδόν το 50% των φοιτητών της, χρωστούσαν περισσότερα από 200.000 δολάρια μετά την αποφοίτησή τους.

Όχι μόνο οι μελλοντικοί φοιτητές θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους χωρίς το βάρος του χρέους, αλλά ήλπιζε ότι η δωρεά της θα επέτρεπε επίσης σε μια ευρύτερη ομάδα επίδοξων ιατρών να υποβάλουν αίτηση για την ιατρική σχολή. «Έχουμε σπουδαίους φοιτητές ιατρικής, αλλά αυτό θα το ανοίξει σε πολλούς άλλους φοιτητές των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα σκεφτόντουσαν καν να πάνε στην ιατρική σχολή», είπε.

Η δρ Gottesman αναρωτιέται μερικές φορές τι θα σκεφτόταν ο μακαρίτης ο σύζυγός της για την απόφασή της. “Ελπίζω να χαμογελάει και όχι να συνοφρυώνεται“, είπε χαμογελώντας αλλά μου έδωσε την ευκαιρία να το κάνω αυτό και νομίζω ότι θα ήταν ευτυχισμένος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η δρ Gottesman ήταν απρόθυμη να συνδέσει το όνομά της με τη δωρεά της. “Κανείς δεν χρειάζεται να το ξέρει”, θυμάται ο δρ Ozuah ότι του είχε πει στην αρχή. Αλλά ο ίδιος επέμεινε ότι άλλοι μπορεί να βρουν σε αυτή την πράξη πηγή έμπνευσης. “Εδώ είναι κάποιος που είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην ευημερία των άλλων και δεν θέλει επαίνους, καμία αναγνώριση“, είπε ο δρ Ozuah.

Πηγή: thehappynews.gr