«Οι δομές προσφύγων δεν είναι κλειστά κέντρα»

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, υπερασπίστηκε τον ανοιχτό χαρακτήρα των καμπ, τονίζοντας ότι όταν δεν υπάρχει ελευθερία κίνησης, παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Εμφαση στον ανοιχτό χαρακτήρα των δομών στέγασης προσφύγων και στο δικαίωμα ελεύθερης εισόδου και εξόδου του πληθυσμού, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, έδωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το τσιμεντένιο τείχος τριών μέτρων που ανέλαβε να κατασκευάσει ο οργανισμός στις δομές της Ριτσώνας, της Μαλακάσας, της Νέας Καβάλας και των Διαβατών.

«Ολα τα καμπ έχουν περίφραξη, άλλα τείχος, άλλα συρματόπλεγμα, άλλα έναν συνδυασμό τείχους και συρματοπλέγματος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο πληθυσμός των καμπ έχει ελευθερία κινήσεων, ότι μπορούν να μπουν και να βγουν από τις δομές όποτε θέλουν, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Οσοι ζητούν άσυλο δεν μπορούν να κρατηθούν παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους και για συγκεκριμένη περίοδο. Εκτός αν αποφασίσει η Ελλάδα να μη συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις οδηγίες, δεν είναι κλειστά κέντρα», σημείωσε.

Επιχείρησε να υποβαθμίσει τον ισχυρό συμβολισμό ενός τσιμεντένιου τείχους περιμετρικά των δομών, που εμποδίζει την ορατότητα μέσα και έξω από τις δομές και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε αλληλέγγυους, πρόσφυγες και ευρωβουλευτές, ενώ συνεχίζεται η εκστρατεία συλλογής υπογραφών στη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz «Χτίστε σχολεία, όχι τείχη».

Ο Τζ. Ρόκο σημείωσε ότι όταν η κυβέρνηση εμπόδιζε την έξοδο των προσφύγων και μεταναστών στις πόλεις λόγω κορονοϊού ή είχε θεσπίσει αρχικά κλειστές δομές στη νέα δομή της Μαλακάσας και στο Κλειδί Σερρών την άνοιξη του 2020, το πρόβλημα δεν ήταν η περίφραξη, η οποία τότε ήταν συρμάτινη, αλλά η παρεμπόδιση της ελευθερίας κίνησης του πληθυσμού. Και υπογράμμισε ότι ο ΔΟΜ είχε αντιδράσει έντονα και είχε αρνηθεί να έχει παρουσία στις δομές, όσο παρέμεναν κλειστές.

Επισήμανε επίσης ότι ο οργανισμός συζήτησε το θέμα με τους πληθυσμούς των δομών πριν από την έναρξη των εργασιών και ότι ο προσφυγικός πληθυσμός είναι διχασμένος, με άλλους να θεωρούν την περίφραξη επιθυμητή για λόγους ασφαλείας, καθώς κάποιοι βλέπουν τα κοντέινερ όπου μένουν να καταλαμβάνονται από άλλους και να πρέπει να πληρώσουν για να μπορέσουν να ξαναμπούν, και με άλλους να θεωρούν την περίφραξη προάγγελο του κλειστού χαρακτήρα της δομής. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και μετά την έγερση του τσιμεντένιου τείχους, ώστε να δοθούν εξηγήσεις στον πληθυσμό και να διευκρινιστεί ότι δεν πλήττεται το δικαίωμα στην ελευθερία κίνησης.

Ως προς τα ζητήματα διαφάνειας του διαγωνισμού που προκήρυξε ο ΔΟΜ για την κατασκευή, δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία και το αποτέλεσμά του, καθώς τη δημοσιοποίηση των στοιχείων δεν τη διαχειρίζεται το ελληνικό τμήμα του οργανισμού.

To ενταξιακό πρόγράμμα Helios

Ο κ. Ρόκο προανήγγειλε ότι από το επόμενο έτος η διαχείριση του ενταξιακού προγράμματος Helios θα περάσει στο ελληνικό κράτος, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνεται από τα τακτικά κονδύλια του Ταμείου Κοινωνικής Ενταξης και όχι από τα έκτακτα κονδύλια του Ταμείου Μετανάστευσης και Ασύλου, γεγονός που θα επιτρέψει να δοθεί έμφαση σε ενταξιακές δραστηριότητες, όπως μαθήματα ευρωπαϊκού πολιτισμού και επαγγελματικής κατάρτισης.

Σταδιακά, ορισμένες δραστηριότητες που ασκεί υποστηρικτικά ο ΔΟΜ στις δομές, όπως η σίτιση ή η φύλαξη, θα περάσουν στο κράτος, ωστόσο ο οργανισμός σκοπεύει να διατηρήσει την παρουσία του. Σημείωσε επίσης ότι η μείωση της ροής των προσφύγων και των μεταναστών δεν οφείλεται τόσο στη λεγόμενη φύλαξη των ελληνικών συνόρων όσο σε άλλους παράγοντες, όπως ο κορονοϊός που εμποδίζει την εσωτερική μετακίνηση των προσφύγων από την ενδοχώρα της Τουρκίας στα παράλια και η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας σε σχέση με τις αρχές του 2020 και τα γεγονότα στον Εβρο.

«Οι αφίξεις δεν σταματούν μόνο με τη διαχείριση των συνόρων, αλλιώς πολλές χώρες θα είχαν λύσει το πρόβλημά τους αυξάνοντας τους συνοροφύλακες», σημείωσε. Και επισήμανε ότι, καθώς συνεχίζονται οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών, ο ΔΟΜ βρίσκεται σε επικοινωνία με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και συνεργάζεται με την Υπατη Αρμοστεία ώστε να τοποθετηθούν για το ζήτημα, ενώ εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. 

Πηγή: efsyn.gr