Οι πρόσφυγες χρειάζονται βιώσιμες συνθήκες ζωής, όχι νέα τείχη

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Επίσκεψη της εμβληματικής Πολωνής ευρωβουλευτίνας Τζανίνα Οτσόσκα στη χώρα μας για το προσφυγικό.

Να σταματήσουν να ξοδεύουν άσκοπα και αλόγιστα τα ευρωπαϊκά χρήματα για να κατασκευάζουν πανάκριβα και άχρηστα τσιμεντένια τείχη γύρω από τις δομές προσφύγων, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) η Πολωνή ευρωβουλευτίνα Τζανίνα Οτσόσκα, ιδρύτρια της Πολωνικής Ανθρωπιστικής Δράσης, της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης της Κεντρικής Ευρώπης.

Η κ. Οτσόσκα, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Ευρωβουλής, επισκέφτηκε την Ελλάδα για να υποστηρίξει το αίτημα να σταματήσει η ανέγερση του τσιμεντένιου τείχους της ντροπής στις δομές της Ριτσώνας, της Μαλακάσας, των Διαβατών και της Νέας Καβάλας, που γίνεται μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΔΟΜ.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο ΔΟΜ ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την πρωτοβουλία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να μην ενοχλείται από τα τείχη της ντροπής. Ωστόσο, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τον απεχθή συμβολισμό του τσιμεντένιου τείχους και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής εκστρατεία στη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz με τίτλο «Σχολεία, όχι τείχη».

Μιλώντας με φόντο το γκρίζο τείχος της Ριτσώνας πάνω στο οποίο έχει γραφτεί το σύνθημα «Φτιάξτε σχολεία, όχι τείχη», η κ. Οτσόσκα αμφισβήτησε έντονα το επιχείρημα της κυβέρνησης και του ΔΟΜ ότι τάχα το τείχος γίνεται για την ασφάλεια των ίδιων των προσφύγων. «Δεν βλέπω από τι κινδυνεύουν. Δεν υπάρχει τίποτα γύρω από τη δομή. Αυτό που θέλουν οι πρόσφυγες είναι εκπαίδευση, καλύτερες συνθήκες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», σημείωσε. Και έθεσε το ερώτημα: «Δεν θα μπορούσαμε, με τα 18 εκατομμύρια ευρώ που στοιχίζουν τα τείχη, να φτιάξουμε σχολεία, νοσοκομεία και να προσλάβουμε δασκάλους και γιατρούς;».

Στο πλευρό της Πολωνής ευρωβουλευτίνας και ακτιβίστριας βρέθηκε η 17χρονη Παρβάνα Αμίρι, Αφγανή πρόσφυγας που μένει στη Ριτσώνα και δραστηριοποιείται για να βελτιώσει τις συνθήκες, ενώ κατάφερε να φτιάξει μέσα στη δομή μια άτυπη εκπαιδευτική δομή, συγκεντρώνοντας 2.500 ευρώ από δωρεές. «Δεν θέλουμε να είμαστε αόρατοι, δεν θέλουμε να είμαστε καταπιεσμένοι. Αυτή η κατάσταση έχει παρατραβήξει. Το μόνο που θα καταφέρουν αυτά τα τείχη είναι να κάνουν δυσκολότερη τη βελτίωση της κατάστασής μας», σημείωσε η Π. Αμίρι.

Η κ. Οτσόσκα είχε προγραμματίσει συναντήσεις με τον ΔΟΜ και με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, για να του θέσει το ερώτημα, όπως είπε, αν θα ήθελε να μεγαλώνουν τα παιδιά του σε αυτές τις συνθήκες.

Πηγή: efsyn.gr