Accessibility Tools

Skip to main content

«Ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», ζητά ο επικεφαλής του ΟΗΕ

«Δεκάδες εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 88 συναδέλφων της UNRWA (σ.σ. Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) – ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εργαζομένων στον ΟΗΕ που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία μόνο σύγκρουση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Καταδικάζουν τις «φρικιαστικές δολοφονίες ακόμη περισσότερων αμάχων στη Γάζα», ενώ υπογραμμίζουν ότι «ένας ολόκληρος πληθυσμός πολιορκείται και δέχεται επίθεση, δεν έχει πρόσβαση στα απαραίτητα για την επιβίωση, βομβαρδίζεται στα σπίτια, στα καταφύγια, στα νοσοκομεία και στους χώρους λατρείας του. Αυτό είναι απαράδεκτο». Ενώ κλείνουν τη δήλωσή τους με έκκληση για παροχή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Μόνιμης Διαϋπηρεσιακής Επιτροπής:

«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Για σχεδόν ένα μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη με σοκ και φρίκη από τον αυξανόμενο αριθμό των ζωών που χάθηκαν και διαλύθηκαν.

Στο Ισραήλ, περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν συλληφθεί ως όμηροι. Οι ρουκέτες συνεχίζουν να τραυματίζουν οικογένειες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Αυτό είναι φρικτό.

Ωστόσο, οι φρικιαστικές δολοφονίες ακόμη περισσότερων αμάχων στη Γάζα είναι εξοργιστική, όπως και η αποκοπή 2,2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ηλεκτρισμό και καύσιμα.

Στη Γάζα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σχεδόν 9.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 3.900 παιδιά και περισσότερες από 2.400 γυναίκες. Περισσότεροι από 23.000 τραυματίες χρειάζονται άμεση περίθαλψη σε υπερφορτωμένα νοσοκομεία.

Ένας ολόκληρος πληθυσμός πολιορκείται και δέχεται επίθεση, δεν έχει πρόσβαση στα απαραίτητα για την επιβίωση, βομβαρδίζεται στα σπίτια, στα καταφύγια, στα νοσοκομεία και στους χώρους λατρείας του. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Έχουν αναφερθεί περισσότερες από 100 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης.

Δεκάδες εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 88 συναδέλφων της UNRWA (σ.σ. Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) – ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εργαζομένων στον ΟΗΕ που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία μόνο σύγκρουση.

Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τα μέρη να σεβαστούν όλες τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανανεώνουμε την έκκλησή μας για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται όμηροι.

Οι πολίτες και οι υποδομές στις οποίες βασίζονται – συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των καταφυγίων και των σχολείων – πρέπει να προστατεύονται.

Περισσότερη βοήθεια –τροφή, νερό, φάρμακα και καύσιμα, φυσικά – πρέπει να εισέλθει στη Γάζα με ασφάλεια, γρήγορα και στην κλίμακα που χρειάζεται, και πρέπει να φτάσει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά, όπου κι αν βρίσκονται.

Χρειαζόμαστε μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Έχουν περάσει 30 μέρες. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα.

Υπογράφοντες/ουσες:
• Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής έκτακτης βοήθειας και αναπληρωτής γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις (OCHA)
• Σοφία Σπρέχμαν Σινέιρο, Γενική Γραμματέας, CARE International
• Τζέιν Μπάκχερστ, Πρόεδρος του ICVA Board (Christian Aid)
• Τζέιμι Μαν, Εκτελεστικός Διευθυντής, Διεθνές Συμβούλιο Εθελοντικών Οργανισμών (ICVA)
• Αν Γκοντάρ, Διευθύνουσα Σύμβουλος και προσωρινή Πρόεδρος, InterAction
• Έιμι Ε. Πόουπ, Γενική Διευθύντρια, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM)
• Τζαντά Ντ’Ογιέν Μακένα, Διευθύνων Σύμβουλος, Mercy Corps
• Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR)
• Γιάντι Σοερίπτο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Save the Children
• Πάουλα Γκαβίρια Μπετανκούρ, Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Εσωτερικά Εκτοπισμένων Ατόμων (SR on HR of IDPs)
• Ακίμ Στάινερ, Διαχειριστής, Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών (UNDP)
• Δρ. Νατάλια Κάνεμ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA)
• Φιλίπο Γκράντι, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR)
• Μαϊμουνά Μοντ Σαρίφ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Πρόγραμμα Ανθρώπινων Εποικισμών των Ηνωμένων Εθνών (UN-Habitat)
• Κάθριν Ράσελ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF)
• Σίμα Μπάχους, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας και Εκτελεστική Διευθύντρια, UN Women
• Σίντι Μακέιν, Εκτελεστική Διευθύντρια, Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP)
• Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)»

Πηγή : thepressproject.gr