Accessibility Tools

Skip to main content

Πρόσφυγες στην αγορά εργασίας: μια επωφελής λύση για τους πρόσφυγες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία

Μια από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις για τους πρόσφυγες είναι ότι όλοι έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ζουν με επιδόματα και μπορεί να αποτελούν βάρος για την κοινωνία. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Οι πρόσφυγες μπορεί να χρειάστηκε να αφήσουν τα πάντα πίσω τους, αλλά αυτό που κουβαλούν μαζί τους σε όλη τους τη διαδρομή είναι ένας πλούτος δεξιοτήτων και εμπειριών και μια έντονη επιθυμία να εργαστούν και να συμβάλουν στην οικονομική ζωή των νέων κοινοτήτων τους. Αλλά το δυναμικό τους πρέπει να «ξεκλειδωθεί» και να αξιοποιηθεί.

Αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων σε αυτή την προσπάθεια, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έφερε κοντά στις 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα εκπροσώπους των αρχών, του ιδιωτικού τομέα, της διπλωματικής κοινότητας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ίδιων των προσφύγων προκειμένου να συζητήσουν πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ένταξη των προσφύγων στη χώρα υποδοχής τους και η συμβολή τους ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

«Έχουμε μια επιχειρηματική πρόταση για εσάς. Μια πρόταση που αφορά στις δεξιότητες ορισμένων από τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα», δήλωσε η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, απευθυνόμενη στους περισσότερους από 25 εκπροσώπους εταιρειών που βρίσκονταν στην αίθουσα. «Η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνουν ότι, αν υποστηριχθούν σωστά, οι πρόσφυγες μπορούν να προσθέσουν μοναδική αξία στις επιχειρήσεις. Η ποικιλομορφία στο εργατικό δυναμικό αυξάνει την παραγωγικότητα και τονώνει την καινοτομία», πρόσθεσε.

Στο μήνυμά της που έστειλε στην εκδήλωση η Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για θέματα Ένταξης, έδωσε έμφαση στο ότι η ένταξη των προσφύγων αποφέρει οφέλη σε όλους: στους πρόσφυγες, στις επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε προσωπικό με δεξιότητες, στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία.

Κατά την κεντρική του ομιλία ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, εξήγησε πώς η σύνδεση των προσφύγων με τους εργοδότες μπορεί να δώσει ελπίδα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τις οικονομικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. «Προσλαμβάνοντας έναν πρόσφυγα στην επιχείρησή τους, οι εργοδότες δείχνουν ότι νοιάζονται. Νοιάζονται για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού, την κοινωνία. Δείχνουν ότι νοιάζονται για την ανάγκη κάθε ανθρώπου να έχει αξιοπρεπή και ουσιαστική εργασία.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επίσημα μια νέα συνεργασία μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας και του τοπικού δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα (UN Global Compact Network Hellas), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 60 επιχειρήσεις του ελληνικού ιδιωτικού τομέα. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στο να δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα να παίξει έναν πιο δυναμικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ένταξη των προσφύγων.

Και αυτό δεν γίνεται απλά για λόγους φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Global Compact Network Hellas: «Η ποικιλομορφία του προσωπικού συνδέεται άμεσα με την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και την επίτευξη οικονομικών στόχων. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και πολλές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν αυτή την ποικιλομορφία ως ευκαιρία.»

Ένα μεγάλο μέρος της βραδιάς επικεντρώθηκε στον πρωταρχικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία και αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης για τους πρόσφυγες, με παραδείγματα από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, των προσφυγικών κοινοτήτων και των συνεργαζόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων αναφέρθηκαν σε πραγματικά παραδείγματα επιτυχούς ένταξης προσφύγων στον εργασιακό χώρο. 

Η Ύπατη Αρμοστεία παρουσίασε εργαλεία και λύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην ένταξη και την απασχολησιμότητα των προσφύγων. Σε συνεργασία με τον εταίρο της Catholic Relief Services (CRS), η Ύπατη Αρμοστεία παρουσίασε την ηλεκτρονική τους πλατφόρμα για την εύρεση εργασίας που συνδέει τους πρόσφυγες που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα με πιθανούς εργοδότες σε όλη τη χώρα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Julien Makalu, έναν πρόσφυγα με τη δική του επιχείρηση, που αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνάντησε κατά την ενταξιακή του πορεία στην Ελλάδα. «Η έκκλησή μου προς τους επιχειρηματίες είναι να μην ξεχνάτε τους πρόσφυγες στις αποφάσεις σας και στις προσφορές εργασίας μέσα στις επιχειρήσεις σας. Εύχομαι ανάμεσά σας να βρεθούν άνθρωποι που θα αλλάξουν τη ζωή άλλων ανθρώπων, όπως κάποτε κάποιοι άνθρωποι με βοήθησαν να αλλάξω τη δική μου», τόνισε.

Πηγή : unhcr.org