Ο Σταμάτης Άνθης, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ΛΟΑΤΚΙ, εξηγεί ποια προβλήματα λύνει το νομοσχέδιο για τους ομόφυλους
Στα πρακτικά θέματα που έρχεται να λύσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Σταμάτης Άνθης ο οποίος είναι διεθνολόγος, οικονομολόγος και μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ΛΟΑΤΚΙ. «Η μη αναγνώριση του ενός ή και των δύο γονέων δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στα παιδιά, που μεγαλώνουν με αυτές τις οικογένειες, στην κοινωνικοποίησή τους και στην ασφάλειά τους και γενικότερα στη ζωή τους» τόνισε.
«Απ΄ ότι φαίνεται το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έρχεται να λύσει πραγματικά, πρακτικά θέματα, που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, οι ομόφυλες που μεγαλώνουν παιδιά αυτή τη στιγμή» επισήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ERTNEWS.
Προς επίρρωση των όσων είπε ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα:
- Τα παιδιά αυτή τη στιγμή δεν έχουν δικαίωμα στη νόμιμη μοίρα σε περίπτωση που ένας από τους δύο γονείς πεθάνει.
- Τα παιδιά δεν μπορεί ο δεύτερος γονέας, ο μη βιολογικός γονέας, να πάει να τα πάρει από το σχολείο, να πάρει ιατρικές αποφάσεις σε περίπτωση που χρειαστεί.
- Δεν λύνονται τα κληρονομικά. Διότι τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα στη νόμιμη μοίρα. Αν εγώ κάνω μια διαθήκη και αφήσω στα παιδιά μου, που είναι μέλη ομόφυλης οικογένειας, τότε πρώτον τα παιδιά μου θα φορολογηθούν σαν να ήταν τρίτοι, γιατί δεν έχω καμία νομική σχέση με τα παιδιά μου. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αυτή η διαθήκη μπορεί να προσβληθεί από τον οποιονδήποτε. Δηλαδή μπορεί κάποιος συγγενής μου, να προσβάλει αυτή τη διαθήκη ως άκυρη.
Όπως ανέφερε ο κ. Άνθης «εδώ μιλάμε για δύο θέματα. Το πρώτο είναι θέμα ισότητας. Η ισότητα στο γάμο και στην τεκνοθεσία προς όλους. Και αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να άρει διακρίσεις από ομάδες πολιτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο περιθώριο. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε επιπλέον διακρίσεις στα παιδιά. Τα παιδιά ήδη υπάρχουν, οπότε αυτή τη στιγμή το να πούμε ότι για τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών έχουμε ένα νομικό στοιχείο, το οποίο είναι το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν καλύπτει καθόλου τα παιδιά, αλλά θα μπορούσε να τα καλύψει στο μέλλον και να μην τους δώσουμε το δικαίωμα να ζουν σε μία φυσιολογική, κανονική, αναγνωρισμένη οικογένεια, όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, νομίζω θα δημιουργήσει επιπλέον διακρίσεις αντί να λύσει προβλήματα».
«Δεν είναι θεωρητική η συζήτηση αν θα επιτρέψουμε στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να αποκτήσουν παιδιά.
Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν παιδιά αυτή τη στιγμή. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Τα παιδιά αυτά στερούνται, για παράδειγμα, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον μη βιολογικό γονέα. Αν ο βιολογικός γονέας αύριο το πρωί χάσει τη δουλειά του, τα παιδιά δεν έχουν ασφάλεια.
Αν ο βιολογικός γονέας πεθάνει, τα παιδιά θα καταλήξουν σε κάποιο ίδρυμα, σε κάποια δομή, σε κάποιο μακρινό συγγενή.
Και νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή, κλείνουμε τα μάτια στις διάφορες μορφές οικογένειας, οι οποίες υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα και τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί με τους γονείς τους, αλλά τα θεωρούμε παιδιά δεύτερης κατηγορίας» τόνισε.
Πηγή : newsbeast.gr