Accessibility Tools

Skip to main content

Εσθονία: Ενέκρινε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Νόμος για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στην Εσθονία και πλέον η χώρα γίνεται η πρώτη της κεντρικής Ευρώπης, που το πράττει.

Το νομοσχέδιο για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών υπερψηφίστηκε με 55 ψήφους στο 101 εδρών κοινοβούλιο, από τη συμμαχία των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τα οποία έχει συγκεντρώσει η Κάγια Κάλας μετά την ισχυρή νίκη της στις εκλογές του 2023. Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024.

«Το μήνυμά μου (προς την κεντρική Ευρώπη) είναι ότι πρόκειται για δύσκολη μάχη, αλλά ο γάμος και η αγάπη είναι κάτι που πρέπει να προωθεί κάποιος», δήλωσε στο Reuters μετά την ψηφοφορία η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας. Πρόσθεσε πως «έχουμε εξελιχθεί πολύ σε αυτά τα 30 χρόνια, από τότε που απελευθερωθήκαμε από την σοβιετική κατοχή. Είμαστε ίσοι μεταξύ χωρών με τις ίδιες αξίες».

Σε ανάρτησή της στο twitter η πρωθυπουργός της χώρας έγραψε πως «Είναι επίσημο. Η Εσθονία νομιμοποίησε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μ’ αυτήν την ιστορική απόφαση συμπορευόμαστε με τα άλλα σκανδιναβικά έθνη. Είμαι υπερήφανη για τη χώρα μου. Χτίζουμε μια κοινωνία όπου τα δικαιώματα όλων γίνονται σεβαστά και οι άνθρωποι μπορούν να αγαπούν ελεύθερα. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από το 2024».

Η Εσθονία μετρά περίπου 1,3 εκατ. κατοίκους. Το 53% του πληθυσμού τάχθηκε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών σε μια δημοσκόπηση του 2023 που διενήργησε το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πριν από μια δεκαετία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%. Ωστόσο, 38% των Εσθονών εξακολουθούν να θεωρούν απαράδεκτη την ομοφυλοφιλία. Στους συγκεκριμένους γάμους αντιτίθεται η εθνοτική ρωσική μειονότητα, η οποία συνιστά το ένα τέταρτο των πολιτών με μόνο το 40% από τους πολίτες αυτούς να τάσσεται υπέρ.

«Αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση, επειδή η κοινή γνώμη ως προς τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου έχει γίνει θετική και μετά τις εκλογές αυτού του χρόνου είναι μεγαλύτερη αριθμητικά από τη συντηρητική αντιπολίτευση», λέει ο Τόμας Τζερμαλαβίσιους, ο επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου για την Άμυνα και την Ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Λετονία και τη Λιθουανία, δύο άλλες χώρες της Βαλτικής, οι οποίες στο παρελθόν προσαρτήθηκαν από την Σοβιετική Ένωση, τα αντίστοιχα νομοσχέδια για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους. Οι συγκεκριμένοι γάμοι είναι νόμιμοι σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, αλλά όχι και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Πηγή: www.neolaia.gr