Αν και φοβήθηκε για την ασφάλειά της, η πρώτη και μοναδική ανοιχτά τρανς πολιτικός της Ρωσίας δήλωσε πως δεν πρόκειται να σταματήσει τη φυλομετάβασή της.
Μιλώντας στο CNN, η Αλιόσινα, αναφέρθηκε σε κάποιες αναρτήσεις που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, γνωστοποιώντας ότι θα σταματούσε τη φυλομετάβασή της, εξαιτίας του φόβου σε μια χώρα τόσο εχθρική προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Πλέον ωστόσο αισθάνεται «ντροπή» γι΄ αυτές.
«Το έγραψα και το είπα αυτό από φόβο, επειδή η αλλαγή φύλου και το ανύπαρκτο (στη χώρα) κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+ απαγορεύονται στη Ρωσική Ομοσπονδία», εξήγησε και πρόσθεσε: «Γεννήθηκα γυναίκα σε σώμα άνδρα».
«Ήθελα να μείνω στη Ρωσία»
Η Αλιόσινα προχώρησε σε φυλομετάβαση το 2020, αλλάζοντας τόσο το όνομά της όσο και τον δείκτη φύλου στο διαβατήριό της. «Ήταν η ειλικρινής επιθυμία μου», δήλωσε στο CNN. «Πάλευα γι’ αυτό για πολλά χρόνια και υποβλήθηκα σε πολλαπλές ψυχιατρικές εξετάσεις».
Ακολούθως, τον Μάιο, επανέφερε στο κανάλι της στο Telegram το όνομα που είχε πριν από τη μετάβαση, ανεβάζοντας και μια παλιά φωτογραφία. Εξομολογήθηκε ότι αποφάσισε να επιστρέψει στο φύλο με το οποίο γεννήθηκε επικαλούμενη «πνευματικές ανησυχίες».
Ωστόσο, πλέον, η Αλιόσινα έχει μετανιώσει για την ανάρτησή της, επικαλούμενη πατριωτικά κίνητρα που την οδήγησαν στις πράξεις της. «Είμαι πατριώτισσα της χώρας μου, γι’ αυτό ζω στη Ρωσία», ανέφερε.
Όπως ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο, η απόφασή της οφειλόταν στον φόβο της για διώξεις, μετά την προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας στην αρχή του 2024, υποβάλλοντας επίσημο αίτημα για διευκρινίσεις σχετικά με τους νέους νομικούς περιορισμούς, την ιδιότητά της ως τρανς, τον χαρακτηρισμό των δημοσιεύσεών της στο διαδίκτυο ως «εξτρεμιστικές» και τη δυνατότητά της να συμμετέχει σε δημόσιες δραστηριότητες.
Όταν το δικαστήριο τής απάντησε ότι δεν παρέχει εξηγήσεις σχετικά με τους ισχύοντες νόμους, ένιωσε τρομοκρατημένη ότι «η κρατική κατασταλτική μηχανή θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί».
«Άρχισα να κοιμάμαι άσχημα και να ξυπνάω νωρίς, μέχρι την άνοιξη το άγχος και η κατάθλιψή μου επιδεινώθηκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αλιόσινα, υποστηρίζοντας ότι κυριεύτηκε από φόβο, καθώς το όνειρό της να υποβληθεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου θα μπορούσε να μην πραγματοποιηθεί, λόγω των νέων κανονισμών.
Αν και εξακολουθεί να μην αισθάνεται ασφάλεια στη χώρα, η Αλιόσινα παραμένει πιστή στον εαυτό της. «Έχω κουραστεί να παίζω τον ρόλο κάποιου άλλου. Κουράστηκα να προσποιούμαι ότι είμαι άνδρας», εκμυστηρεύτηκε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η θέση της μια μέρα να τη βοηθήσει να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στην ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρωσία.
Ο νόμος ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον Ιούλιο του 2023 έναν νόμο, ο οποίος απαγορεύει σχεδόν κάθε ιατρική βοήθεια στα διαφυλικά άτομα, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης αλλαγής φύλου, εξαιρουμένης της θεραπείας «γενετικών ανωμαλιών» στα παιδιά.
Η νομοθεσία απαγορεύει επίσης στα τρανς άτομα να υιοθετούν παιδιά, ενώ επιτρέπει στις αρχές να ακυρώνουν τους γάμους τους.
Σε συνδυασμό με τους αυστηρούς νόμους που ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 με στόχο την αποκαλούμενη «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα», το Κρεμλίνο απέδειξε για μία ακόμα φορά πως στόχος του είναι η καταστολή των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ και η προστασία των «παραδοσιακών αξιών».
Πολιτικές, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει τα πυρά διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας, καταπίεσης και περιθωριοποίησης.
Πηγή : pride.gr