EuroPride 2024: Η Θεσσαλονίκη στο ευρωπαϊκό επίκεντρο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα – Πάνω από 40.000 επισκέπτες
Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού
Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος όσον αφορά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αναμένεται να βρεθεί σε λίγους μήνες η Θεσσαλονίκη. Η διεξαγωγή του EuroPride 2024 στην πόλη τον Ιούνιο θα βοηθήσει την Θεσσαλονίκη να εκπέμψει έναν αέρα αποδοχής, αγάπης και συμπερίληψης.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Έως τότε όμως θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από μικρά events που θα οδηγούν στην ημερομηνία που θα διεξαχθεί το EuroPride.
Αναμένεται μεγάλη επισκεψιμότητα
Το Thessaloniki Pride πραγματοποιείται 11 χρόνια πλέον και κάθε χρόνο προσελκύει εγχώριο τουρισμό, αλλά και από γειτονικές χώρες. Φέτος λόγω της πανευρωπαϊκής αντανάκλασης του προβλέπεται να επισκεφθούν την πόλη τουρίστες και από άλλες χώρες της Ευρώπης. «Στο Thessaloniki Pride συμμετείχαν ανέκαθεν και άτομα από το εξωτερικό. Η προσδοκία φέτος είναι για περίπου 40.000 άτομα, που σημαίνει ότι θα υπάρχει διπλασιασμός επισκεπτών. Η διεθνής διάσταση του Pride υπήρχε κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο από τις γύρω χώρες, η οποία αυξήθηκε όταν πήραμε τον τίτλο για το EuroPride και φυσικά τώρα αναμένονται μεγάλες εισροές από όλη την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο κ. Καραμπαΐρης.
Από τις Αποθήκες μέχρι τις Ομπρέλες
Γνωστά σημεία της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν τις δράσεις του EuroPride. Συγκεκριμένα, η κεντρική σκηνή των συναυλιών θα είναι στη Νέα Παραλία, μεταξύ του Λευκού Πύργου με τις Ομπρέλες Ζογγολόπουλου. Στο πάρκο Ξαρχάκου θα γίνει το EuroPride Fair. Ένα άλλο σημείο του Φεστιβάλ θα είναι η Προβλήτα Α’, όπου θα υπάρχουν εκδηλώσεις σε πολλά venues του Λιμανιού και στο Ολύμπιον θα γίνουν οι κινηματογραφικές προβολές και το μεγάλο συνέδριο.
«Για το EuroPride υπάρχει μεγάλη σύμπραξη φορέων πέρα από τοπικό επίπεδο. Είναι μια ελληνική προσπάθεια, αλλά την αγκαλιάζουν και αρκετοί φορείς από την Ευρώπη και διεθνείς οργανισμοί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στο EuroPride ήδη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Ελληνική Κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Επιχειρησιακός σχεδιασμός και κανένας φόβος
Για την σκληρή επίθεση που δέχθηκαν δυο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, από έναν όχλο, στην πλατεία Αριστοτέλους, ένα βράδυ τον περασμένο Μάρτιο και κατά πόσο η Θεσσαλονίκη είναι μια friendly και ασφαλής πόλη για να διεξαχθεί ένα πανευρωπαϊκό Pride ο κ. Καραμπαΐρης επεσήμανε ότι «προφανώς ήταν ένα περιστατικό που η βία που παράχθηκε ήταν πρωτοφανής, οπότε μας ανησύχησε. Όχι όμως για την ασφάλεια του EuroPride, άλλωστε το ιστορικό της ασφάλειας του Thessaloniki Pride δεν αφήνει φόβους για ανησυχίες». Πρόσθεσε πως «υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση όχι μόνο από την τοπική αστυνομική διεύθυνση της πόλης, αλλά σε επίπεδο υπουργείου και επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμη και να μην γίνει κάτι έκτακτο, οι κυκλοφοριακές συνθήκες, λόγω flyover, απαιτούν μια ειδική διαχείριση του πλήθους και για αυτό είμαστε σε επικοινωνία και με τις προξενικές αρχές».
Όσον αφορά το friendly προφίλ της Θεσσαλονίκης σε ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα ο ίδιος σημείωσε ότι «η πόλη μας είναι τόσο φιλική όσο οι περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη. Να μην ξεχνάμε ότι ομοφοβικά και τρανσφοβικά εγκλήματα γίνονται ακόμη και σε πόλεις που τις αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκονται σε ένα υψηλότερο επίπεδο αποδοχής συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη».
«Για αυτό μας χρειάζεται το Pride…»
Τρεις λέξεις που αποτελούν πυλώνες πάνω στους οποίους χτίστηκε το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα είναι το σύνθημα του EuroPride 2024. «Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία». Λέξης που αποτελούν στοιχεία για ένα ακόμη ζωτικό ζήτημα, εκείνο της αποδοχής. Ένα «αόρατο» δικαίωμα που θα πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος στη ζωή του από τους γύρω του.
«Υπάρχουν πιο ευάλωτες ομάδες, το ζητούμενο δεν είναι μόνο για γίνει αποδεκτή η ομόφυλη συντροφικότητα. Η εικόνα των γκέι και λεσβιακών ζευγαριών, ειδικά όταν αυτά ακολουθούν ένα ομοκανονικό πρότυπο, είναι πιο εύπεπτη από το μέσο όρο. Υπάρχουν όμως, για παράδειγμα και τα τρανς άτομα. Ειδικά όσα έχουν μια πιο ανδρόγυνη εμφάνιση, ή δεν έχουν ολοκληρώσει τις νομικές διαδικασίες προσαρμογής των εγγράφων τους, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες αποδοχής.
Το Pride έχει έναν πανανθρώπινο σκοπό. Δεν θέλουμε να αφήσουμε πίσω κανέναν και καμία. Μπορεί για το μεγαλύτερο κοινό της κοινότητας μας να υπάρχει ένα επίπεδο αποδοχής όσον αφορά τον μέσο όρο, όμως υπάρχουν και άλλες ομάδες που υποφέρουν πάρα πολύ», υπογράμμισε ο κ. Καραμπαΐρης επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να γίνεται κάθε χρόνο το Pride.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA
Πηγή: karfitsa.gr