«Η τεχνολογία δεν είναι χώρος μόνο για άνδρες»
«Η τεχνολογία δεν είναι ένας ακόμη κλάδος. Είναι τα πάντα γύρω μας. Διαμορφώνει τον τρόπο που επικοινωνούμε, που μετακινούμαστε, που εκπαιδευόμαστε, τα πάντα. Ενώ όμως η τεχνολογία απευθύνεται στο 100% του πληθυσμού, σε όλους μας, διαμορφώνεται μόνο από το 50%, δηλαδή από τους άνδρες».
Η Ελένη Ακτύπη γνωρίζει για τι μιλάει. Δεν χρειάστηκαν παρά επτά χρόνια θητείας στο τμήμα μάρκετινγκ και επικοινωνίας κορυφαίων ελληνικών startups για να αντιληφθεί ότι ο χώρος ανδροκρατείται. «Ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για τις ομάδες της τεχνολογίας, που διαμορφώνουν και το μέλλον αυτών των εταιρειών», λέει στην «Κ», από τη θέση πλέον της managing director της WE LEAD, μιας νέας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στους κλάδους της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων του αύριο.
Θέμα ηγεσίας
Ας μιλήσουμε με data. Πρόσφατη έρευνα της Marathon Venture Capital σε 40 ελληνικές startups αποκάλυψε ότι μόνο το 19,5% των εργαζομένων σε tech ρόλους (engineering, data και product) ήταν γυναίκες. Το ποσοστό για τις engineers ήταν πολύ χαμηλότερο, στο 15,6%. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum του 2021, οι γυναίκες αντιστοιχούν μόλις στο 26% των εργαζομένων στον κλάδο της τεχνολογίας παγκοσμίως. Οπως επισημαίνει η κ. Ακτύπη, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις θέσεις ηγεσίας. Η έρευνα στις ελληνικές startups δείχνει ότι το ποσοστό των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους δεν ξεπερνά το 12,6%. «Εψαχνα στην αγορά γυναίκα chief technology officer και βρήκα μόλις… τρεις». Ως γνωστόν, οι CTO αποτελούν το δεύτερο ή το τρίτο σημαντικότερο πρόσωπο σε οποιαδήποτε εταιρεία τεχνολογίας. Είναι υπεύθυνοι για την έρευνα και την ανάπτυξη αλλά και για τα νέα σχέδια κάποιου προϊόντος. «Οταν από τις ηγετικές θέσεις στις εταιρείες τεχνολογίας λείπουν οι γυναίκες, είναι επόμενο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που αυτές οι εταιρείες παράγουν να μην καλύπτουν στο 100% τις ανάγκες των γυναικών».
Η πρόκληση λοιπόν δεν είναι μόνο να μπουν οι γυναίκες στις εταιρείες τεχνολογίας, αλλά να μπορούν και να μείνουν σε αυτές και να ανελιχθούν. «Ερευνες στο εξωτερικό δείχνουν ότι ένα 22%-38%, ανάλογα με την έρευνα, των γυναικών που εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας σκέφτονται να αποχωρήσουν είτε γιατί βιώνουν διακρίσεις είτε γιατί δεν υπάρχει προοπτική ανέλιξης», λέει η κ. Ακτύπη. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες που έχουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις έχουν και περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες γενικότερα. Δεν είναι θέμα diversity. Οι γυναίκες φέρνουν άλλο τρόπο σκέψης, άλλες ανάγκες στο τραπέζι, άλλες προοπτικές. Βοηθούν και την εταιρεία αλλά τα παραγόμενα προϊόντα να είναι πιο βιώσιμα». Σύμφωνα με έρευνες, οι εταιρείες με τουλάχιστον 30% γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας είναι έως και 20% πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές.
Εκπαίδευση και εφόδια
Η WE LEAD (ο οργανισμός ιδρύθηκε από την Libra Philanthropies) έχει σκοπό να προσεγγίσει το πρόβλημα ολιστικά. Αφενός η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να εμπνεύσει ακόμη περισσότερες γυναίκες να μπουν στον χώρο της τεχνολογίας. «Υπάρχουν ακόμη πολλά στερεότυπα γύρω από τον κλάδο. Αρκετές γυναίκες πιστεύουν ακόμη ότι tech σημαίνει να κάθεσαι μπροστά από μια μαύρη οθόνη όλη μέρα και να γράφεις κώδικα». Ταυτόχρονα φιλοδοξεί να παρέχει στις γυναίκες, μέσα από ειδικά σχεδιασμένα τρίμηνα training, τα εργαλεία και τις γνώσεις που απαιτούνται για να χτίσουν μια αναπτυσσόμενη καριέρα, ενώ μέσα από προγράμματα networking και peer support να τους προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης. «Η τεχνολογία δεν είναι χώρος μόνο για αγόρια», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ακτύπη.
Πηγή : kathimerini.gr