Accessibility Tools

Skip to main content

Την Παρασκευή τα Χριστούγεννα «ζωντανεύουν» στο Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο

Με μια λαμπρή εκδήλωση με τη χορωδία El Sistema Greece και τους Mwenso and the Shakes ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 19:00, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώνεται στον πιο μαγευτικό χριστουγεννιάτικο προορισμό της Αθήνας με μια ξεχωριστή γιορτή και οικοδέσποινα τη Νάντια Κοντογεώργη, θα σημάνει την έναρξη του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ και πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πρώτο βράδυ του Δεκέμβρη, αμέτρητα γιορτινά φώτα ανάβουν και χαρίζοντας τη λάμψη τους στα πλατάνια του Καναλιού και τα στολισμένα έλατα της Αγοράς. Ένα Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων δίνει λαμπερό τόνο στο βραδινό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: τέσσερα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών του εξωτερικού και μια ελληνική συμμετοχή μαγνητίζουν τα βλέμματα δημιουργώντας μια χορογραφία με υλικό το φως. Ακόμη και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι συμμετέχουν στο θέαμα με τον δικό τους φαντασμαγορικό τρόπο.

Το σκηνικό της χριστουγεννιάτικης βόλτας στην Αθήνα συμπληρώνει το Παγοδρόμιο στο Κανάλι, που περιμένει έμπειρους και μη πατινέρ να χορέψουν στον πάγο. Φέτος, το παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ υλοποιείται με την υποστήριξη της VISA.

Το ραντεβού είναι στις 19:00 την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στην Αγορά όπου η χορωδία νέων του El Sistema Greece ανοίγει τη βραδιά με παραδοσιακά κάλαντα και άλλα γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνουν οι Mwenso and the Shakes, που έρχονται απευθείας από το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και ξεσηκώνουν το κοινό με ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με τίτλο «Afrofuturistic Christmas Wonderland».

Μία πληθωρική μουσική περφόρμανς πασπαλισμένη με χριστουγεννιάτικη χρυσόσκονη και all-time classic επιτυχίες. Μια γιορτινή συναυλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Lincoln Center for the Performing Arts στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center (SNF-LC) Agora Initiative, μίας σύμπραξης για τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου, μέρος της οποίας είναι οι «Δίδυμες Αγορές» («Twin Agoras») στο ΚΠΙΣΝ και το Lincoln Center. Όλη η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί στο David Geffen Hall του Lincoln Center αλλά και σε απευθείας σύνδεση από την ΕΡΤ2. 

Η El Sistema Greece Youth Choir είναι ένα διαπολιτισμικό δυναμικά εξελισσόμενο φωνητικό σύνολο το οποίο αποτελείται από τους μαθητές χορωδίας του El Sistema Greece και από χορωδούς με φωνητικές σπουδές. Η νεανική χορωδία, όπως και τα υπόλοιπα μουσικά σύνολα του El Sistema Greece, προσφέρει μια ιδιαίτερη διαδικασία ομαδικής μάθησης μουσικής, βασισμένη στις αρχές και τις πρωτοποριακές πρακτικές διδασκαλίας του El Sistema Βενεζουέλας. Μαέστρος της El Sistema Greece Youth Choir είναι η Βάγια Παπαγιαννοπούλου.

Michael Mwenso & The Shakes

Οι Mwenso and The Shakes αποτελούν μία ξεχωριστή σύζευξη μουσικών παγκόσμιας ακτινοβολίας, οι οποίοι παρουσιάζουν εδώ και χρόνια μια μουσική παράσταση στην οποία η ψυχαγωγία συνυπάρχει με το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο. Έγιναν ευρέως γνωστοί το 2019 μετά από μία παράσταση που ήταν αφιερωμένη στους καλλιτέχνες της τζαζ που έζησαν και εμφανίστηκαν στο Χάρλεμ τη δεκαετία του 1920, όπως ο Duke Ellington. Μετανάστες όλοι τους από τη Σιέρα Λεόνε, το Λονδίνο, τη Νότια Αφρική, τη Μαδαγασκάρη, τη Γαλλία, την Τζαμάικα και τη Χαβάη, τα μέλη των Mwenso and the Shakes μένουν μόνιμα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, ενώνοντας με τη μουσική τους τη νοητή γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στην τζαζ και τα μπλουζ διαμέσου της αφρικανικής και αφροαμερικανικής
κουλτούρας.

Με έμπνευση από το στυλ και τη μουσική παρακαταθήκη των Fats Waller, Muddy Waters, James Brown και πολλών άλλων θρύλων της αμερικανικής μουσικής, ο Michael Mwenso ηγείται μιας πραγματικά ηλεκτρισμένης παράστασης όπου η reggae συναντάει το afrobeat και η hard-bop το «λασπωμένο» funk της δεκαετίας του ’70.

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/Xmas2023 καθώς και στις σελίδες του ΚΠΙΣΝ στα social media @SNFCC.

Πηγή : lifo.gr