Ποιες είναι οι 10 κορυφαία προσβάσιμες πόλεις για άτομα με αναπηρίες στον κόσμο;
Μεγάλο ζήτημα εδώ και χρόνια για το ποια πόλη έχει καταφέρει περισσότερα στο κομμάτι της προσβασιμότητας παγκοσμίως. Η μια πόλη μετά την άλλη συναγωνίζονται να καλύψουν τα τεράστια κενά στις υποδομές τους.
Κενά και αρχιτεκτονικά λάθη, μερικά από τα οποία επαναλαμβάνονται μέχρι και σήμερα. Στην πλειοψηφία τους όμως, κάθε σύγχρονη πόλη, θέλει και μπορεί να είναι απόλυτα προσβάσιμη σε όλα τα άτομα με αναπηρίες.
Πέραν ότι ανεβάζει το κύρος της πόλης, τα ΑμεΑ μπορούν να προσφέρουν στην τοπική εργασία αλλά και να συνεισφέρουν στον τουρισμό. Μιλάμε για το 10-15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ένα μικρό ποσοστό αν επισκεφτεί την κάθε πόλη, είναι υπεραρκετό να προσφέρει σημαντικό συνάλλαγμα και ταυτόχρονη διαφήμιση από στόμα σε στόμα.
Ανακάλυψα πρόσφατα την ακόλουθη λίστα και παρόλο που λείπουν κάποιές πόλεις που περίμενα να συμπεριλαμβάνει, νομίζω αξίζει να μάθουμε για αυτές. Τα στοιχεία που αναφέρω είναι από την αρχική πηγή της λίστας, που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.
Επίσης να τονίσουμε πως η προσβασιμότητα αφορά το κατά πόσο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ΑμεΑ. Τέλος, η λίστας ανανεώνεται συνεχώς και μακάρι στο μέλλον να δούμε και μια ελληνική πόλη με 80%, 90% ή 100% προσβασιμότητα!
Βερολίνο – Γερμανία
Η γερμανική πρωτεύουσα είναι ίσως η πιο προσβάσιμη πόλη παγκοσμίως. Έχει επενδύσει σημαντικά στο να εξαλείψει αρχιτεκτονικά εμπόδια. Μάλιστα το 2013 είχε κερδίσει και σχετικό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ενώση, ως η πόλη που έκανε τη μεγαλύτερη προσπάθεια να υιοθετήσει στις υποδομές της, τους ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα.
Τα περισσότερα δημόσια κτίρια στο Βερολίνο είναι 100% προσβάσιμα για χρήστες αμαξιδίων. Το ίδιο ισχύει και για ιδιωτικούς χώρους όπως οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα καφέ και τα εστιατόρια. Οι συγκοινωνίες με τα τραμ και τα λεωφορεία έχουν προσαρμοστεί πλήρως για την υποδοχή αμαξιδίων. Το ίδιο πλησιάζει να γίνει και στο υπόγειο μετρό.
Ντένβερ – ΗΠΑ
Παρόλο που βρίσκεται σε βουνό και με υψόμετρο 1.609 μέτρα, ως πόλη το Ντενβερ είναι σχετικά επίπεδη. Κάτι που βοήθησε να γίνουν οι υποδομές προσβάσιμες για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Η πρωτεύουσα του Κολοράντο προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων. Το υπόγειο μετρό είναι 100% προσβάσιμο.
Η ιστοσελίδα Wheelchair Travel, που ειδικεύεται στις προσβάσιμες πόλεις, έχει βαθμολογήσει το Ντενβερ με το σκορ 20 από τα 25 που είναι το ανώτερο. Τα κριτήρια ήταν τα εξής: δημόσια συγκοινωνία(4/5), πεζοδρόμια(4/5), τουριστικά αξιοθέατα(4/5) και διαμονή σε ξενοδοχεία(5/5).
Γκντίνια – Πολωνία
Είναι άξια αναφοράς κυρίως για το τμήμα της πόλης που είναι παλιό ιστορικό κομμάτι και ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο να γίνει προσβάσιμο για τα ΑμεΑ. Η πολωνική πόλη κατάφερε να προσαρμόσει το 97% των δημόσιων λεωφορείων να γίνουν προσβάσιμα. Περισσότερα από το 58% των τρόλεϊ-λεωφορείων (trolleybus) όπως και τα περισσότερα δημόσια κτίρια, εστιατόρια, και μουσεία.
Σήμερα θεωρείται η πόλη με την καλύτερη δημόσια συγκοινωνία. Τα υβριδικά λεωφορεία και τα ηλεκτρικά τρόλεϊ-λεωφορεία λειτουργούν με το καλύτερο σύστημα ενεργειακής απόδοσης. Ολόκληρη η πόλη έχει ένα μοναδικό σύστημα πληροφοριών διαθέσιμο στη γραφή Μπράιγ, για άτομα με προβλήματα όρασης. Με σκοπό να εξυπηρετήσει όλες τις δραστηριότητες των πολιτών της αλλά και των επισκεπτών της πόλης.
Μιλάνο – Ιταλία
Ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, που θεώρησε σημαντικό να έχει προσβάσιμες υποδομές. Νικητήρια πόλη το 2016 ως προσβάσιμη πόλη, έχει κάνει προσβάσιμα αμέτρητα ιστορικά μνημεία και κτίρια, για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Τρανό παράδειγμα η Σκάλα του Μιλάνου, ο εμβληματικός αυτός χώρος. Είναι απόλυτα προσβάσιμος για αμαξιδία, διαθέτει ανελκυστήρα και κανένα αρχιτεκτονικό εμπόδιο. Η αίθουσα μπορεί να προσεγγιστεί από παντού με ράμπες.
Οι αρχές της πόλης δεν έχουν υιοθετήσει μόνο την πόλη, ώστε να γίνει προσβάσιμη. Έχουν εγκρίνει μια σειρά από μέτρα για να το καταφέρουν. Ένα από αυτά είναι πως κάθε μελλοντικός χώρος εργασίας θα πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες.
Σιάτλ – ΗΠΑ
Η σμαραγδένια πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι ένα παράδειγμα προσαρμογής εδώ και δεκαετίες. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι προσβάσιμες σε αμαξιδία εδώ και 40 χρόνια και δίνει έκπτωση στα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Διαθέτει επίσης ένα ειδικό σύστημα μεταφοράς, από πόρτα σε πόρτα.
Το Σιάτλ έχει την πρώτη θέση στη βαθμολογία του Wheelchair Travel, ως η πόλη με τους περισσοτέρους προσβάσιμους προορισμούς για χρήστες αμαξιδίων. Εκτός από τη δημόσια συγκοινωνία, πολλά αξιοθέατα της πόλης είναι πλήρως προσαρμοσμένα για ΑμεΑ.
Εκτός από τις παραπάνω 5 πόλεις που θεωρούνται από τις περισσότερο προσβάσιμες στον κόσμο, ακολουθούν και οι υπόλοιπες που συμπληρώνουν τη δεκάδα. Λίγα σύντομα στοιχεία και για αυτές.
Τελ Αβίβ – Ισραήλ
Εκτός από ότι προσπαθεί να κάνει τους δρόμους προσβάσιμους για όλους, όλα τα λεωφορεία τους μπορούν να δεχτούν αμαξιδία. Παράλληλα οι στάσεις των λεωφορείων αναμεταδίδουν ενημερωτικό μήνυμα για να γνωρίζει το επιβατικό κοινό ότι πλησιάζει λεωφορείο.
Νάντη – Γαλλία
Η πόλη που γεννήθηκε ο Ιούλιος Βερν, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό σώμα αποτελούμενο από αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, ώστε να αφαιρέσουν κάθε αρχιτεκτονικό εμπόδιο στην πόλη. Ως αποτέλεσμα, δημόσια, ιδιωτικά κτίρια και συγκοινωνίες, έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα.
Στοκχόλμη – Σουηδία
Η πρωτεύουσα της Σουηδίας μεταμορφώνεται από το 1999 μέχρι σήμερα. Με διάφορα έργα έχει βελτιώσει το αστικό περιβάλλον, τους δημόσιους χώρους και τα κτίρια. Επόμενος στόχος της είναι να διαμορφώσει το κέντρο της πόλης και να είναι προσβάσιμο προς όλους.
Παμπλόνα – Ισπανία
Διαμορφώνει τον αστικό της λαβύρινθο και τα στενά της δρομάκια, ώστε να είναι προσβάσιμος σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Έχει ισοπεδώσει το παλιό τμήμα της πόλης, εγκαθιστά ανελκυστήρες σε απρόσβατες περιοχές και δημιουργεί νέους χώρους ψυχαγωγίας και πάρκα.
Τάλαγκτ – Ιρλανδία
Το Ταλαγκτ είναι Δήμος και κομμάτι της μητροπολιτικής περιοχής του Δουβλίνου. Διαθέτει ένα τοπικό σύστημα υπηρεσίας που διορθώνει δρόμους, πεζοδρόμια, πεζογέφυρες, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μέσα σε 48 ώρες! Ώστε οι χρήστες αμαξιδίων να μπορούν πάντα να κινούνται στην πόλη χωρίς επιπλοκές.
Πηγή : newsitamea.gr