Accessibility Tools

Skip to main content

Προσωπικός Βοηθός: Ξεκίνησε η εφαρμογή για ΑμεΑ - 1.663 ευρώ ανά μήνα

Στην εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» προς ενίσχυση και αρωγή των ΑμεΑ αναφέρεται με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με σχέδιο ξεκίνησε η εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού με την Πολιτεία να παρέχει έως 1.663 Euro ανά μήνα για την αμοιβή τους, επιπλέον των επιδομάτων & λοιπών παροχών που ήδη λαμβάνουν», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Οικονόμου. Και υπογραμμίζει: «Ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος ικανοποιείται».

Τι είναι ο Προσωπικός βοηθός 

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέσπισε και υλοποιεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία».

Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα Άτομα με Αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής. Ο «Προσωπικός Βοηθός» θεσπίστηκε με τον νόμο 4837/2021.

Στο Πιλοτικό Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 2.000 άτομα. Αρχικώς θα επιλεγούν 1.000 άτομα από Αττική και θα λάβουν την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για δύο χρόνια. Μέσα στο 2023 θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας και θα λάβουν την υπηρεσία για έναν χρόνο. Οι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές. Η αξιολόγηση θα είναι εξατομικευμένη και θα λαμβάνει υπόψη της τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου, την διάρθρωση της καθημερινότητάς του, την αναπηρία και τη λειτουργικότητά του.

Με την απόφαση της επιτροπής, θα απονέμεται σε κάθε ωφελούμενο συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει για να λάβει Προσωπική Βοήθεια. Προς τούτο θα έχει πρόσβαση στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, ώστε να επιλέξει τον Προσωπικό Βοηθό ή τους Προσωπικούς Βοηθούς της επιλογής του.

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Πηγή : lifo.gr