«Η άλλη όψη του νομίσματος» για τα ΑμεΑ
«Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της Ιπποδρομίας. Η υπερηφάνεια για τη νίκη του ήταν τόση που επέλεξε να αποτυπωθεί ως στιγμιότυπο στο νόμισμα της εποχής· αν ζούσε σήμερα, θα είχε απευθείας ποστάρει την επιτυχία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Βρισκόμαστε στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και στην έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος» που βασίζεται στη συλλογή αρχαίων νομισμάτων της Alpha Bank. Η αρχαιολόγος Δήμητρα Τσαγκάρη μας αποκαλύπτει ορισμένα από τα μυστικά των αρχαίων νομισμάτων, που αποτέλεσαν κάτι παραπάνω από ένα μέσο οικονομικής συναλλαγής. «Τα νομίσματα άλλαζαν χέρια και μετέφεραν ειδήσεις σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, συνεπώς ήταν ένα μέσο επικοινωνίας και διάδοσης ειδήσεων», επισημαίνει. « 'Hταν βέβαια αναμφισβήτητα και ένα μέσο προπαγάνδας – οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου θέλοντας να νομιμοποιήσουν τη δική τους διαδοχή στον θρόνο αποτύπωναν στα νομίσματα την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
'Oσο η κ. Τσαγκάρη μας ξεναγεί, πλάι της μια διερμηνέας νοηματικής «μεταφράζει» το περιεχόμενο των λεγομένων της σε μια κωφή επισκέπτρια. Λίγο πιο δίπλα η Χρυσέλλα Λαγαρία, άτομο με αναπηρία όρασης και συνιδρύτρια της ΚΟΙΝΣΕΠ «Black Light», ψηλαφίζει με προσοχή ειδικά διαμορφωμένο αντίγραφο νομίσματος, ώστε να διακρίνει τις αφηγήσεις, ενώ εν συνεχεία παίρνει στα χέρια το ίδιο ομοίωμα στο πραγματικό μέγεθος των νομισμάτων και διαβάζει τις απαιτούμενες πληροφορίες σε Braille. Γύρω μας αεικίνητοι κυκλοφορούν με τα αμαξίδιά τους παραπληγικοί, οι οποίοι διαβάζουν όσα αναγράφονται στις προθήκες των εκθεμάτων, που έχουν τοποθετηθεί στο κατάλληλο ύψος για να μπορούν να τις προσεγγίζουν. Αποδέκτες, λοιπόν, των άφατων ιστοριών που κουβαλούν τα νομίσματα γίναμε όλοι ανεξαιρέτως, καθώς η εν λόγω έκθεση είναι η πρώτη απόλυτα προσβάσιμη έκθεση για ανθρώπους με τύφλωση, κώφωση, κινητική αναπηρία, αλλά και ηλικιωμένους σε αρχικά στάδια άνοιας. «Θα ενθαρρύνω και άλλα τυφλά άτομα να προσέλθουν και να επισκεφθούν την έκθεση», λέει στην «Κ» η κ. Λαγαρία. «Σπάνια μας δίνεται μια τέτοια ευκαιρία όχι μόνο σε εμάς τους τυφλούς, αλλά σε ανθρώπους με κάθε τύπου αναπηρία», τονίζει. «Μακάρι να μην ήταν περιοδική έκθεση, αλλά μόνιμη».
Τα μυστικά των αρχαίων νομισμάτων γίνονται γνωστά σε άτομα με τύφλωση, κώφωση, κινητική αναπηρία, με διερμηνείς νοηματικής και μέσω της γραφής Braille.
«Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας, μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό των ανθρώπων με σοβαρής μορφής αναπηρία που έχουν παρακολουθήσει μια ζωντανή παράσταση, μουσική ή θεατρική, είναι 11,5%, 7,7% έχουν δει μια κινηματογραφική παράσταση, ενώ αντίστοιχα όσοι κατάφεραν να πάνε σε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο είναι ακόμη λιγότεροι, μόλις 5,4%», ανέφερε η κ. Ρούλη Χριστοπούλου, επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Βank, όσον αφορά τα δεδομένα, στη βελτίωση των οποίων φιλοδοξεί να συνεισφέρει η τράπεζα με την παραπάνω έκθεση και άλλες δράσεις, όπως η υποστήριξη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά, σε προηγούμενη ξενάγηση η ψυχολόγος και πρόεδρος Δ.Σ. στη Σχολή σκύλων οδηγών τυφλών «Λάρα», Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, δεν έκρυψε τη χαρά της για τη δυνατότητα που της δόθηκε να βρεθεί στην «Αλλη όψη του νομίσματος» μαζί με τον σκύλο της· η προηγούμενη ανάλογη εμπειρία που είχε ήταν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην προσαρμογή της έκθεσης στις ανάγκες των εν δυνάμει επισκεπτών πολύτιμοι «σύμμαχοι» στάθηκαν ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών και το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσας «Hands Up». Ακόμη μία συνεργασία στο πλαίσιο της καθολικής προσβασιμότητας ήταν με την ΑΜΚΕ Seveneleven για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρωτότυπης και ειδικά διαμορφωμένης δράσης «Κορώνα ή Γράμματα – Μια νομισματική περιπέτεια για μεγάλους», με στόχο τη συμπερίληψη ατόμων της τρίτης ηλικίας και ατόμων με ήπια γνωστική διαταραχή.
«Οφείλουμε φόρο τιμής στους φορείς που δραστηριοποιούνται υπέρ των ΑμεΑ. Χάρη στην τεχνογνωσία και τις άοκνες προσπάθειές τους, έχουμε σήμερα τη χαρά να μπορούμε να ανοίγουμε τον δρόμο για τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση καθολικά προσβάσιμων δράσεων πολιτισμού», ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος. «Η άρση των αποκλεισμών αποτελεί διαχρονική δέσμευση της Alpha Bank και προσβλέπουμε σε πολύ περισσότερες εκδηλώσεις με δρόμο ανοιχτό για όλους», προσέθεσε ο ίδιος λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της έκθεσης, που συνέπεσε με την επέτειο των 50 ετών από τη δημιουργία της συλλογής. «Είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που έθεσε τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία της, τον πρωτοπόρο και οραματιστή Γιάννη Κωστόπουλο», υπενθύμισε ο κ. Ράπανος, που έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στην πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως, τον Σεπτέμβριο του 1972, να αγοράσει μια μικρή ιδιωτική συλλογή με 185 αρχαία νομίσματα, για να μην πωληθούν στο εξωτερικό. «Σήμερα, 50 και 1 χρόνια μετά, η νομισματική συλλογή της τράπεζάς μας αριθμεί περίπου 11.000 αρχαία νομίσματα».
Πηγή : kathimerini.gr