Υπέγραψαν για το Πάρκο ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Αργησαν δύο χρόνια, αλλά προχθές υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του «Πάρκου για Ολους». Τις υπογραφές έβαλαν ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, οι οποίοι πάντως δεν έκαναν καμιά αναφορά σε όσα προηγήθηκαν. Διότι η ιστορία του χώρου στον οποίο υπήρχε για δεκαετίες το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος» είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα, πικρή πριν αποφασιστεί να γίνει πάρκο - παιδική χαρά για παιδιά και ενήλικα άτομα με αναπηρία, συνολικής έκτασης 2.163,46 τ.μ.

Το έργο της δημιουργίας του «Πάρκου ΑμεΑ για Όλους» έχει προϋπολογισμό 1,36 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με 450.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το κύριο μέρος, τα 910.000 ευρώ, θα καλυφθεί από τον δήμο και φιλοδοξία είναι μέσα στο 2022 να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να τελειώσει το 2023. «Υστερα από χρόνια τρομερής υπομονής και επιμονής που κάναμε μαζί με τον δήμαρχο, ξεκινάμε το πρώτο πάρκο για όλους, το πρώτο σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, αλλά δυστυχώς δεν εξήγησε γιατί έκαναν υπομονή. Δεν εξήγησε, επίσης, ποια ήταν «τα γρανάζια της γραφειοκρατίας» που «όλα αυτά τα χρόνια το κρατούσαν πίσω».

Ο δήμαρχος με τη σειρά του είπε ότι «η Τούμπα στερείται πρασίνου και ελεύθερων χώρων, αλλά τώρα αυτό το άψυχο οικόπεδο και με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων που προηγήθηκαν και από εμάς, αλλά και τη συμπαράσταση των υπηρεσιών του δήμου και του υπουργείου φτάσαμε σήμερα σε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα». Και αυτός δεν έδωσε ονόματα και διευθύνσεις των ανθρώπων που προηγήθηκαν από αυτούς.

Η ιστορία του Ορφανοτροφείου κρατάει δεκαετίες, αλλά, σε ό,τι αφορά το Πάρκο, η ιστορία του είναι κοντύτερη. Στις 28.7.2016, η «Εφ.Συν.» δημοσίευε ρεπορτάζ με τίτλο «Τα “σιδερένια χέρια” της πόλης ξαναχτύπησαν», καταγράφοντας την καταδρομική επιχείρηση των ΜΑΤ που έβγαζαν από μέσα αλληλέγγυους και πρόσφυγες και ακολουθούσε η κατεδάφιση του κτιρίου από… τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Οδυνηρές μνήμες, αλλά καλύτερα να μην ξεχαστούν.

Το τότε πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης με την Κατερίνα Νοτοπούλου ξεκινά έναν αγώνα να σβήσει τις δυσάρεστες μνήμες, αποδίδοντας το οικόπεδο στον δήμο και, τελικά, τα καταφέρνει. Στις 28.3.2018, και έπειτα από περιπέτειες, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας –και ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παρουσίαζε τη μακέτα– ανακοινώνει την κατασκευή πρότυπου πάρκου για παιδιά με αναπηρίες, κάνοντας λόγο για «τομή», ενώ από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη γίνεται γνωστό ότι έληξε η κόντρα του δήμου με τη Μητρόπολη, με άλλο οικόπεδο που θα της παραχωρήσει για να ανεγείρει εκεί το ίδρυμα Ανιάτων που σκόπευε να φτιάξει στη θέση του ιστορικού Ορφανοτροφείου. Με δυο λόγια, το οικόπεδο τουλάχιστον γυρνούσε στα χέρια του δήμου.

Στις 8.5.2019, αναρτάται στη Διαύγεια η πράξη παραχώρησης του ακινήτου για δημιουργία του πάρκου με υπογραφή της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, με την παραχώρηση να ορίζεται στο διηνεκές και με ταυτόχρονη απαγόρευση αλλαγής χρήσης, ενώ το κόστος υλοποίησης θα το αναλάμβανε το υπουργείο με την υπογραφή της σύμβασης, η οποία πήρε -στη νέα κυβέρνηση πλέον- δύο χρόνια να την υπογράψει με τον δήμο.

Πηγή: efsyn.gr