Accessibility Tools

Skip to main content

Ο ρόλος των σκύλων στη βελτίωση της ζωής παιδιών με αυτισμό

Η αξία των σκύλων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με αυτισμό έχει γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους ερευνητές. Αρκετές οικογένειες που φιλοξενούν σκύλους αναφέρουν πως η παρουσία τους προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και άνεσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό το αίσθημα θα μπορούσε να συγκριθεί με την αίσθηση ηρεμίας που προσφέρει η λήψη μελατονίνης κατα τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, οι μελέτες υποδηλώνουν ότι η παρουσία ενός σκύλου στο κρεβάτι μπορεί να μην είναι ιδανική για την ποιότητα του ύπνου ορισμένων ανθρώπων, καθώς οι διακοπές του ύπνου λόγω των κινήσεων ή των ήχων του σκύλου είναι συχνές.

Παρόλα αυτά, για τα παιδιά με αυτισμό, η συντροφιά ενός σκύλου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνήθειες ύπνου τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychiatry, η καθημερινή επαφή σκύλων και παιδιών με αυτισμό έχει δείξει να βελτιώνει δραστικά την ποιότητα του ύπνου τους. Οι σκύλοι αυτοί παρέχουν στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης, μειώνοντας το άγχος που μπορεί να νιώθουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 75 οικογένειες με παιδιά με αυτισμό, από τις οποίες οι 39 είχαν ήδη σκύλο και οι 36 βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για να αποκτήσουν έναν. Οι απαντήσεις των φροντιστών στις ερωτήσεις της έρευνας αποκάλυψαν σημαντικές βελτιώσεις στις συμπεριφορές ύπνου των παιδιών που είχαν σκύλο υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης έναρξης και διάρκειας του ύπνου, καθώς και της μείωσης του άγχους ύπνου.

Εκτός από τις θετικές επιδράσεις στον ύπνο, η καθημερινή επαφή με σκύλους έχει παρατηρηθεί οτι προσφέρει και άλλα οφέλη στα παιδιά με αυτισμό, όπως η μείωση της επιθετικότητας και της αίσθησης απομόνωσης, καθώς και η βελτίωση της γενικής τους διάθεσης.

Επιπλέον, η παρουσία των σκύλων δεν επηρεάζει μόνο θετικά τα παιδιά με αυτισμό, αλλά και τις οικογένειές τους. Η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας που παρέχει ο σκύλος στο παιδί μεταδίδεται σε όλη την οικογένεια, δημιουργώντας ένα πιο ήρεμο και θετικό περιβάλλον.

Η αξία και η σημασία των σκύλων στην υποστήριξη ατόμων με αυτισμό δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Παρέχοντας στοργή, ασφάλεια και κατανόηση, οι σκύλοι βοηθούν στην καταπολέμηση της αίσθησης απομόνωσης και στην προαγωγή μιας πιο αρμονικής και ευτυχισμένης ζωής για τα παιδιά με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Πηγή : thehappynews.gr